Западна Македония и Мегалополис са двата традиционни въглищни района на

...
Западна Македония и Мегалополис са двата традиционни въглищни района на
Коментари Харесай

Гърция заделя 50 млн. евро за прехода на малкия бизнес във въглищните региони

Западна Македония и Мегалополис са двата обичайни въглищни региона на Гърция. Правителството работи за смяна на техния стопански модел в преход към по-екологични енергийни източници.

Хиляди чиновници в производството на въглища и топлоелектрическите централи в районите с лигнитни въглища ще би трябвало да се насочат към други действия и да се преквалифицират, като в същото време има и доста проблеми, свързани с потреблението на някогашни мини за лигнитни въглища и териториалното преустрояване.
50 млн. евро за бизнеса
За тази цел неотдавна бяха показани 840 оферти за общините в района на Западна Македония в Северна Гърция, както и за Мегалополис, Ойхалия и Триполи в Пелопонес, за подкрепяне на предприемачеството според Териториалните проекти за обективен преход.

Публични средства в размер на 50 млн. евро ще бъдат ориентирани към дребния и микробизнес, с цел да им оказват помощ да се развиват. Според заместник-министъра на стопанската система и финансите Никос Папатанасис ще бъдат основани нови работни места. Инвестициите са ориентирани към нови зелени и цифрови умения, добави той.

Това е една от четирите обществени стратегии за подкрепяне на дребни и междинни предприятия. Оценени на обща стойност 330 милиона евро, те са подкрепени от Фонда за обективен преход на Европейския съюз.

Трябва да се означи, че община Еордая в Западна Македония неотдавна се причисли към схемата за нисковъглеродно развиване и преход на МСП (COMMIT) по Interreg Europe. Целта е да се насърчи преходът на дребния бизнес към по-ниски въглеродни излъчвания, написа Balkan Green Energy News.
Текат поправки в публични здания
Има и голям брой планове за енергийно възобновяване, които се извършват в райони с лигнитни въглища. Сградите на Университета в Западна Македония са планувани да бъдат осъвременени с европейски средства, до момента в който са в ход поправки на три лечебни заведения и 26 здравни центъра.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис би трябвало да посети Западна Македония през идващите няколко дни като част от акцията си преди изборите за Европейски парламент. Очаква се той да организира срещи с локалните органи и общините по отношение на напъните за обективен преход и финансирането.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР