Смисълът на трансграничното сътрудничество е сближаването на хората от двете

...
Смисълът на трансграничното сътрудничество е сближаването на хората от двете
Коментари Харесай

Подкаст | Новият подход при трансграничните програми дава добри резултати

Смисълът на трансграничното съдействие е доближаването на хората от двете страни на границата. Основните компликации пред тези европейски стратегии са другите способи, по които хората одобряват Европейския съюз, равнищата на развиване в пограничните области. Те обаче се потвърждават във времето и основават освен по-добра връзка сред две страни, само че даже и другарство.


ECONOMIC.BG · Тони Якимовски за опциите, които дават трансграничните стратегии
Това разяснява Тони Якимовски, началник на Съвместния секретариат в Кюстендил по трансграничната стратегия сред България и Северна Македония, в подкаста „ Преход на опциите. Якимовски е част от дирекция „ Управление на териториалното съдействие “ към Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Самият той е образец за положителното съдействие сред двете страни, защото е роден в Северна Македония, само че от няколко години живее и работи в България.

По думите му новият метод „ отдолу-нагоре “, на който се залага в сегашния програмен интервал, носи резултати, защото самите бенефициенти залагат плановете. Създаден е Стратегически съвет, който прави оценка предложенията. По думите на Якимовски в него няма администрация и по този начин нещата се случват по-лесно.

Директните бенефициенти знаят потребностите на района, на предприятията и имаше доста градивни диспути. Сами решаваха за себе си и това е най-хубавият метод. “

Якимовски описа и за един от стратегическите инфраструктурни планове, включен в трансграничната стратегия със Северна Македония – граничният пункт „ Клепало “, който се чака от жителите на областите от двете страни на границата повече от 30 години. Той получава 10 млн. евро по програмата.

Договорът за плана е подписан през ноември предходната година и се ръководи от регионалната администрация на Благоевград. По думите на Якимовски тече развой по оформяне на документи и от двете страни – приемане на Оценка на въздействието върху околната среда, планиране, като срокът на контракта е 72 месеца.

Надявам се през този интервал да приключи всичко. “

По думите му към този момент има идейни решения за трасета на последните 7-8 километра, останали от българска страна, които би трябвало да създадат връзката с пункта. Якимовски споделя, че от икономическа панорама точка пунктът няма да направи огромен взрив, защото през него ще минават единствено леки коли, само че „ ще е алегорично “.

Ще покаже, че трансграничното съдействие в действителност работи. “

На въпрос за какво съгласно него планът не е съумял да влезе в предходните програмни интервали, Якимовски споделя, че бюджетите са били дребни – към 20 млн. евро. По думите му, в случай че се беше финансирал подобен план, нямаше да има нищо за останалите. Той е на мнение, че в първите интервали е било вярно да се финансират дребни, само че значими за областите планове, с цел да се прокарат първите връзки сред хората и страните.

В интервала 2007-2013 година са финансирани 100 плана с 19 млн. евро. “

Допълва, че общините в пограничните региони нямат друга опция да финансират капиталови планове с изключение на трансграничните стратегии.

Какво е бъдещето на тези европрограми, ще понижава ли бюджетът за тях, какви предложения ще бъдат отворени скоро за бизнеса в Кюстендил, може да чуете в звуковия файл.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР