Шестото регионално събитие по европейския проект Преход на възможностите“, изпълняван

...
Шестото регионално събитие по европейския проект Преход на възможностите“, изпълняван
Коментари Харесай

Пари за справедлив преход в Кюстендил има – въпросът е как да се използват

Шестото районно събитие по европейския план „ Преход на опциите “, изпълняван от „ Бранд Медия България “, още веднъж провокира сериозен интерес измежду локалната общественост. На кръглата маса „ Реализиране на опциите – Кюстендил “ участваха над 40 директно заинтригувани представители на локалната власт, бизнеса, синдикатите, неправителствените организации и локалната общественост. Те дискутираха в дълбочина опциите за финансиране на справедливия преход в област Кюстендил – един от трите въглищни райони в България.

Участниците в събитието имат вяра, че Кюстендил към момента има късмет за своя обективен преход. Те се сплотиха към мнението, че „ пари има “, само че те би трябвало да се изразходват транспарантно и тъкмо по предопределение. А с цел да се назова преходът в действителност обективен, всеки работещ в мината или ТЕЦ-а, би трябвало има обезпечено работно място и да остане в региона, а не да отива да работи в София или в чужбина.

Именно заради тази причина синдикатите приканиха локалната власт да подкрепя бизнеса и привличането на нови вложения.

В Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ работят 890 индивида. Така че с две-три нови вложения на територията на региона, могат да бъдат покрити тези изгубени работни места “, счита Яни Георгиев, регионален координатор на КНСБ.

Важно е обаче тези работни места да бъдат съответстващи и хората да получават положително възнаграждение. От синдиката към този момент са почнали картографиране на работните умения и са подготвени да стартират образования и преквалификация. Но в случай че към този момент преквалифицираните фрагменти няма къде да работят, то няма смисъл да се прави това.

Темата не е за зеленото или срещу него. И ние желаеме да имаме зелена стопанска система, само че желаеме и обективен преход “, безапелационен бе Марио Нинов, народен съветник за обективен преход в КТ „ Подкрепа “.

Зелената договорка не е за разрушаването и затварянето на предприятия, а за „ позеленяването на незелени предприятия “, счита той. Една от главните цели на КТ " Подкрепа " е насочването на средствата по европейските стратегии към предприятия, които би трябвало да се трансформират.
„ Пари има “
Възможностите за финансиране бяха съответно разисквани във втория панел на събитието, озаглавен „ Идентифициране на опциите за финансиране и партньорства за сполучлива промяна “. Стана ясно, че България има достъп до 1.2 милиарда евро от Фонда за обективен преход.

Така че „ пари за обективен преход има “, само че те би трябвало да бъдат употребявани транспарантно и по предопределение.

И макар че средства се дават от Европейския съюз, България има извънредно невисок % на асимилиране на тези запаси “, разяснява Христина Лазарова създател и шеф на EGGS – консултантска компания в региона на околната среда.

Силната концентрация на страната, както и политическата рецесия у нас мощно пречи за развиването на районите. Средствата би трябвало да се разпределят от общините на засегнатите райони, а не от националната власт, считат участниците в полемиката.

Създаването на подкомитети на локално равнище към Комитета за наблюдаване на справедливия преход е добър метод да бъдат чути локалните стремежи и потребности.

Подкомитетите са мощен инструмент за надзор и опция да не се позволява превес на персонални ползи във вземането на решения “, сподели Ремина Алексиева, анализатор в стратегия „ Енергетика и климат “ в Център за проучване на демокрацията (ЦИД).

Всеки един от въглищните райони би трябвало да има различен профил на развиване, считат от Центъра. Като съгласно техни проучвания за Кюстендил на напред във времето излиза туризмът като опция.
Младите, преходът и изкуството
Неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria работи по интернационална просветителна стратегия дружно с WWF в област Перник и област Кюстендил за развиването на предприемаческия дух у учениците.

Младите сами ясно слагат приоритет върху опазването на околната среда, заплахата от климатичните промени и са ориентирани към търсене на решения “, показа Вера Петканчин от Junior Achievement.

Тя сложи акцент върху потребността от ранно кариерно насочване към зелените специалности, тъй като те са специалностите на бъдещето.

Интерес у младите към зелената договорка има, това засвидетелстваха възпитаници от региона, които участваха на Кръглата маса.

Именно младите и тяхното обучение са една от главните цели на Евгений Серафимов, художник и преподавател от региона. Той счита, че е значимо в учебно заведение да бъдат застъпените тематики като писането на европейски план. За да може учениците да знаят по какъв начин да се възползват от опциите на Европейският съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР