Фондът на фондовете се опитва да излезе от грантовата стратегия,

...
Фондът на фондовете се опитва да излезе от грантовата стратегия,
Коментари Харесай

Бъдещето е на финансовите инструменти

Фондът на фондовете се пробва да излезе от грантовата тактика, т.е. даването на безплатна финансова помощ. По-икономически устойчивите разновидности за финансовите принадлежности. Все повече ще чувате за тях, защото грантовете понижават. В идващия програмен интервал ще са още по-малко.

Бъдещето е на финансовите принадлежности “, разяснява инж. Дочка Василева, началник „ Проектна информация и финансиране “.

Тя взе присъединяване в конференцията „ Преход на опциите – Кюстендил “, проведена от „ Бранд Медия България “. Събитието е част от проекта „ Преход на опциите “, съфинансиран с европейски средства по политиката на доближаване на Европейски Съюз.

Инж. Василева изясни на част от по-младата публика какво съставляват финансовите принадлежности. Това е профилирана скица, при която Фондът взима обществен запас от оперативните стратегии и с него притегля частни вложения от страна на търговски банки и фондове за рисков капитал. Те биват два типа – дългови и дялови. За новия програмен интервал Фондът може да комбинира грантове с финансови принадлежности в една единична интервенция.

За един план може да ви дадем както грант, който ще ви помогне да подготвите плана или да покриете финансов минус, по този начин и заем. Имаме много благоприятни условия “, разяснява инж. Василева.

До момента Фондът на фондовете е подкрепим 120 плана на общините, 360 стартъпи и над 2 хиляди микро-,малки и междинни предприятия. В предишния програмен интервал Фондът управляваше 1 милиарда лева,а в сегашния разполага с 2 милиарда лева


Възможностите
Инж. Василева подчертава върху забележителния финансов запас по стратегия „ Иновации и конкурентноспособност “. Около 40% от бюджета й отива за финансови принадлежности – малко над 1.2 милиарда лева Средставата ще поддържат дребни, междинни, огромни предприятия, както и стартъпи.

Ресурсът е разпределен в няколко посоки – нововъведения в предприятията, където се финансират всевъзможен вид вътрешни и външни подобрения; цифровизация на предприятията; предприемачество, като тук може да се финансират и индустриални паркове, които са в сходство с Интегрираните териториални инвестиции; кръгова стопанска система – финансират се дребни, междинни и огромни предприятия, които ще внедряват ВЕИ и имат хрумвания за понижаване на боклуци и така нататък

Инж. Василева разяснява, че най-рано ще започват фондовете за кръгова стопанска система и енергийна успеваемост, като това се чака да се случи лятото.

Фонд за предприемачество пък ще поддържа стартъпи в разнообразни етапи на развиване. Очаква се от следващата година да тръгне и програмата за нововъведения в предприятията.


Новостите
Разработва се и специфичен фонд за софтуерен трансфер, който за първи път ще свързва науката и бизнеса, като ще подкрепя научни разработки в разнообразни етапи. Грантовата част е 10 млн. лева и 50 млн. лева обществен запас по финансови принадлежности. Този фонд би трябвало да е реалност септември идната година.

Това ще е първият подобен фонд в България. “

В сферата на образованието Фондът на фондовете ще поддържа стартъпи на студенти и докторант, с присъединяване на предподаватели. Подобен фонд се структурира сега и ще бъде нещо ново за България.

„ Предоставяме положителни условия с финансовите принадлежности “, съобщи инж. Василева.

Процентите са нисколихвени с гратисни интервали и ниски условия за обезпечения.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР