Област Кюстендил трябва да се възползва максимално от кохезионната политика

...
Област Кюстендил трябва да се възползва максимално от кохезионната политика
Коментари Харесай

Трябва да използваме максимално ефективно средствата за сближаване от ЕС

Област Кюстендил би трябвало да се възползва оптимално от кохезионната политика на Европейския съюз. Това съобщи Областният шеф на града инж. Александър Пандурски, който взе присъединяване в откриването на конференцията „ Преход на опциите “ – Кюстендил, проведена от " Бранд Медия България ".

Събитието е част от плана „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities, с акроним TOP), финансиран с европейски средства по политиката на доближаване на Европейски Съюз.
Справедлив ли е преходът?
По думите на инж. Пандурски преходът към въглеродно-неутрална стопанска система не е задоволително обективен за област Кюстендил. Но районът би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да вземе оптимално от европейските средства за доближаване, които подкрепят точно по-справедливия преход.

Справедливият преход за нас не е задоволително обективен. Той се случи тук преди 5 години – тогава се закриха мините в Бобов дол и доста хора търсиха реализация в София или зад граница “, сподели инж. Пандурски.

По думите му капацитетът на политиката на доближаване на Европейския съюз би трябвало да бъде употребен оптимално и стратегиите да бъдат приспособени по отношение на потребностите на района.

Санирането е добър вид, само че не взема решение доста от наболелите проблеми. Парите единствено ни ги дават обещание, само че ние не сме ги видели “, добави регионалният шеф на града.
Успешният образец
Инж. Пандурски счита, че един от положителните образци в района, които се трансформират сполучливо, е Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Трябва да изучим техния опит и да вървим по пътя на зелената промяна. Около техния парк може да бъде построен един доста добър промишлен парк и да даде опция за работа на хората “, посочи инж. Пандурски.

Припомняме, че през февруари 2023 година в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " беше направена първа копка за строителството на фотоволтаичната централа (ФЕЦ) " Бобов Дол ". Соларният парк се намира в село Палатово, община Дупница, и е разположен върху някогашен сгуроотвал. Модерното оборудване е с обща мощ 100 Мв и се съпровожда от батерийно стопанство за предпазване на електрическа сила. Целта е енергийна промяна на Топлоелектрическа централа " Бобов Дол " за възстановяване на въздействието върху околната среда.

Областният шеф на Кюстендил приключи своето одобрение с заричане към младите поданици на града.

В Кюстендил има място и бъдеще за образованите и високо евентуални младежи и ще създадем всичко допустимо, с цел да ви задържим "

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР