Първите фирми, които ще получат държавни дотации по схемата 60/40,

...
Първите фирми, които ще получат държавни дотации по схемата 60/40,
Коментари Харесай

Шишеджам и лукс хотели на брата на Милен Велчев получават помощ по схемата 60/40

Първите компании, които ще получат държавни субсидии по схемата 60/40, са турският вложител „ Шишеджам “ и първокласните хотели в портфолиото на Георги Велчев, брат на някогашния министър от Национална движение „Симеон Втори" Милен Велчев
Дотациите за луксхотелите под шапката на скандално известната в предишното компания „ Академика Сий Палас “ евентуално ще слагат държавното управление на Борисов в неуместна обстановка поради течащата огромна инспекция на приватизацията, назначена от основния прокурор Иван Гешев. Построяването на хотелите на „ Академика Сий Палас “ бе придружено през годините от противоречиви приватизационни покупко-продажби.
В сряда Националният застрахователен институт (НОИ) разгласи първите утвърдени компании по държавната скица 60/40, съгласно която страната поема 60% от осигурителния приход и осигуровките на служащи във компании с прекъсната активност или понижени с над 20% доходи.
В листата влизат 68 сдружения със заети в тях 1065 души. В четвъртък Национален осигурителен институт ще преведе 274 273 лева на въпросните компании, от които обезщетенията са 230 261 лева, а осигурителните вноски – 44 012 лева Парите се превеждат от Национален осигурителен институт, само че пресявката на работодателите се прави от Агенцията по заетостта, която приема претендентите за дотациите.
Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец след приключването на съответния месец. Сегашните суми са единствено за март.
Най-голяма сума за компаниите от първия лист ще получи заводът за стъкло в Търговище „ Шишеджам Аутомотив България “ – 62 487 лева Предприятието създава автомобилни стъкла и стъкла за бяла техника. Парите са предопределени за 391 служащия, което прави по към 160 лева на човек. Ниската сума най-вероятно се дължи на обстоятелството, че компенсацията за март е частична и не покрива целия месец.
Любопитен факт в този проблем е, че през 2004 година, по време на ръководството на Национална движение „Симеон Втори" у нас, бе направена първата копка на завода за плоско стъкло на турската компания „ Шишеджам “ у нас с помощта на персоналното подпомагане на икономическия министър Лидия Шулева. Тогава държавното управление обезпечи гратис на компанията терен от 840 дка за построяването на завода. Днес Лидия Шулева е в съвета на шефовете на „ Шишеджам Аутомотив “, където името ѝ попада от 2015 година, излиза наяве от данни в Търговския указател.
„ Шишеджам “ аплайват за един от трите си завода, който бе затворен напълно, защото стопираха поръчките от Германия, до момента в който другите два завода към момента работят “, изясни Шулева, написа Mediapool. Тя сподели, че няма директна връзка сред съдействието ѝ за влизането у нас на вложителя „ Шишеджам “ в ролята ѝ на министър и назначението ѝ в борда на компанията повече от 10 години по-късно. По думите ѝ сдружението я потърсило към 2015 година, с цел да го съветва по капиталови планове и било решено тя да бъде част от борда. „ Аз съм външен член на борда, не проследявам оперативната активност “, уточни Шулева.
Според нея схемата 60/40 има дефекти, тъй като дребните и междинни компании мъчно могат да намерят запас да покрият 40% от заплатите на служащите си в условия на прекъснато произвеждане.
Втората най-голяма сума в листата на първите утвърдени по схемата 60/40 ще отиде в печално известната компания „ Академика Сий Палас “, която се явява вложител на първокласни хотели, ситуирани сред Несебър и Равда.
Тя ще получи 39 700 лева за 100 свои служащия за месец март 2020 година, което прави по 397 лева на човек.
Нейната история потегля от една от най-спорните приватизационни покупко-продажби през далечната 2003 година, когато на мястото на някогашния студентски лагер „ Академика “ в бургаското село Равда се роди великански хотелски комплекс. В учреденото през 2003 година сдружение „ Академика Сий Палас “ страната влезе с непарична вноска – 72 дка от пионерския лагер, оценени на едвам 20% от капитала на новата компания, макар че съгласно разбори тази оценка е мощно подценена и за нея има купища сериозни констатации в одит на Сметната палата.
По мотив на апорта в предишното имаше даже и прокурорска инспекция, която е завършила без резултат съгласно медийни изявления.
Останалите 80% от сдружението взе вложителят „ Керко “, който беше благосъстоятелност на „ Сигма кепитъл мениджмънт “, свързвана съгласно медийни изявления с брата на тогавашния финансов министър Милен Велчев – Георги. Проектът за хотел на „ Академика Сий Палас “ пък беше изработен от Петър Диков, който през 2006 година стана основен проектант на София.
По последни данни в Търговския указател 80% от капитала на „ Академика “ се държи от „ Керко “, което е дъщерно на кипърската офшорка Либена Ризортс Лимитед, а 20% – непосредствено от Либена Ризортс Лимитед. Последната закупи каузи на страната през 2016 година много преференциално, още веднъж посредством приватизация. Според финансовия доклад на „ Академика “ за 2018 година кипърската офшорка и записаното в Люксембург сдружение „ Sigma Capital Investments “ са под общ надзор. Действителният притежател на „ Академика “– физическо лице, е синът на починалия ръководител на Българската стопанска камара Божидар Данев – Веселин, който е съучастник с Георги Велчев в „ Sigma Capital “.
Именно в портфолиото на въпросната компания към днешна дата съгласно уеб страницата ѝ са хотелите на вложителя „ Академика Сий Палас “ – Sol Nessebar Bay & Mare, Sol Nessebar Palace и други
Още по-любопитно е, че преди към две години Министерството на защитата под управлението на министър Красимир Каракачанов продаде бившето военно отделение
в Несебър, ситуирано на повърхност от 96.2 дка, за едвам към 5 милиона лв., таман на сдружението „ Академика Сий Палас “. Според обява в Dnevnik.bg от 2018 година парцелът се намира до дюните, към които се разиграха няколко абсурда с нелегално строителство. Една улица го дели от хотелите Sol Nessebar Bay & Mare и Sol Nessebar Palace.
Според доклада на „ Академика “ за 2018 година приходите на сдружението са 26 млн. лева, а себестойността на услугите му е към 10 млн. лева Печалбата му от 16.6 млн. лева се свива поради „ други разноски “ и „ амортизации “ до 2 млн. лева, а след налозите пада до 1.5 млн. лева
Трета в спикъка на Национален осигурителен институт по мярка на получената сума е компания „ Съни Травел “ – 28 349 лева за 65 служащия. Въпреки че в обществения указател на Национален осигурителен институт не е конкретизирана правната форма на сдружението, туристическа компания със същото име е обвързвано лице с „ Академика Сий Палас “ и се ръководи от съдружника на Георги Велчев – Веселин Данев.
На четвърта позиция още веднъж е хотелска компания – „ Амстан Хотели “ – 15 604 лева за 37 чиновници. Тя държи 4-звездният хотел „ Севлиево Плаза “ и собствеността ѝ е обвързвана с „ Идеал Стандарт “.
Освен хотели и заведения в първия лист на Национален осигурителен институт по схемата 60/40 влизат още спортни клубове, компании от сферата на логистиката и други, само че множеството от тях са утвърдени за минимални суми от по няколко хиляди лв..
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР