Знаем, че плодовете и зеленчуците са задължителна и много важна

...
Знаем, че плодовете и зеленчуците са задължителна и много важна
Коментари Харесай

Колко точно плодове и зеленчуци трябва да ядем на ден

Знаем, че плодовете и зеленчуците са наложителна и доста значима част от ежедневното ни хранене. А в случай че желаеме да отслабваме, се превръщат и в съществена. Чували сме и за рекомендацията за пет порции дневно от тях, само че към момента се чудим какъв брой тъкмо количество значи това. Ето и малко повече изясненост по въпроса.
 Защо дефинираме някои растения като плодове, а други като зеленчуци
Защо дефинираме някои растения като плодове, а други като зеленчуци

И за какво от време на време ги бъркаме

Според експерти по здравословно хранене, всяка порция плодове или зеленчуци би трябвало да бъде с тегло към 80 грама. И имаме много варианти, с които да осъществим рекомендацията:
1 морков или дребен сладостен картоф 1 купичка зелена салата или свеж спанак 8 розички броколи или карфиол 1 чушка или половин тиквичка 3-4 супени лъжици грах или царевица 1 ябълка, банан или круша 1 комат любеница или пъпеш 2 сини сливи или кивита 1-2 шепи боровинки или малини 1 цялостна супена лъжица сушени плодове (само един път на ден) 1 чаша неподсладен или плодов сок (само един път на ден)  Снимка 664915

С тези, а и с други оферти, които са по вкуса ни, би трябвало да достигнем дневната цел от общо 400 грама плодове и зеленчуци. За предпочитане е да избираме сезонни измежду свежите, а за останалите да заложим на замразени. 

С тези пет порции си набираме огромно количество от нужните ни витамини, минерали и фитохимикали, които са от значително значение за протичането на редица процеси в организма, както и за това да се усещаме и да изглеждаме добре. А с уравновесената диета понижаваме и риска от развиването на редица болести, измежду които и рак, напомня Daliy Mail.
 Снимка 664914

В дневните порции влизат и бобовите култури, което ни дава по-голям избор и многообразие. А те са различен страховит източник на протеин и на фибри, от които би трябвало да си набираме по 30 грама дневно. Затова също е значимо постоянно да участват в менюто ни. Но не повече от един път на ден, тъй като не са толкоз богати на витамини и минерали.
 Кръстоцветните зеленчуци и защитният им резултат против грип и вируси
Зеленчуците, които ни пазят от грип и вируси

В идващите месеци ще акцентираме на тях

Освен постоянен банкет на плодове и зеленчуци в задоволителни количества, уравновесеното хранене има и още няколко съществени стълба. Основните хранения би трябвало да са на основата на въглехидрати като картофи, ориз, паста или тесто. Две порции риба на седмица, по-често яйца и алено месо, само че без да прекаляваме. Готвим с ненаситени мазнини и с минимални количества. Наситените мазнини би трябвало да са не повече от 20 грама за дамите и 30 за мъжете на ден, а солта - до 6 грама.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР