Първи в Белград пристигнаха китайците, с няколко самолета пълни с

...
Първи в Белград пристигнаха китайците, с няколко самолета пълни с
Коментари Харесай

COVID-19 и дипломация: Как Русия, Китай и ЕС се борят за надмощие в Сърбия?

Първи в Белград дойдоха китайците, с няколко самолета цялостни с съоръжение и шестима медицински специалисти, които помогнаха за координирането на политиката на страната против ковид. От признателност, разчустваният сръбски президент целуна знамето на Китай и разкритикува Европа за това, че отхвърля да изпрати помощ, написа английското издание The Guardian в материал, представен от организация " Фокус ".
След това пристигнаха руснаците с военни самолети и огромни медийни фанфари, като доставиха по-малко решителни за битката, само че все пак добре пристигнали запаси.
Накрая дойдоха и европейците, изтъквайки, че те са били там от самото начало и са финансирали страната доста повече от Русия и Китай взети дружно.
В Сърбия, страна претендент за вероятно присъединение към Европейски Съюз, която също ухажва Москва и Пекин през последните години, е добре забележима пресечната точка на „ коронавирусните дипломации “.
Докато пандемията набира скорост, огромните играчи се стремят да употребяват меката си мощ, под формата на помощи, с цел да осъществят външнополитическите си цели. За Европейски Съюз това значи да потвърди, че приказките за европейските полезности и взаимност не са празни обещания. За Китай е значимо да показа страната като решението на рецесията с ковид и да измести вниманието от въпроса за нейната подбуда. А Русия се пробва да употребява оптимално дейно лимитираните си запаси и изпрати военна техника в Италия, а също така достави съоръжение в Съединени американски щати, което бе отчасти създадено от глобена компания. Американците, които при администрацията на Тръмп са фокусирани върху вътрешните си работи, значително отсъстват от коронавирусната дипломатическа игра.
В Сърбия всичко стартира на 15 март - деня, в който президентът Александър Вучич разгласи изключително състояние. В същия ден се появи изказване на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предвиждащо възбрана за експорт на медицински материали отвън границите на Съюза. Това вбеси Вучич и докара до прочувствения изблик. 
„ Европейската взаимност не съществува. Тя е небивалица. Изпратих особено писмо на единствените, които могат да оказват помощ. Това са Китай “, съобщи Вучич в послание към нацията. Той помоли Пекин за материали, съоръжение и препоръки за битка с пандемията и доста скоро по-късно в Белград кацна китайски аероплан.
„ Не това чакахме да чуем от държавно управление, твърдящо, че прави всичко по силите си, с цел да се причисли към Европейски Съюз “, съобщи един от европейските дипломати в Белград. Но даже в Испания и Италия имаше яд от неналичието на съгласуван европейски отговор на ковид, а за тези отвън блока, като Сърбия, отводът се усети още по-силно.
„ Първоначалната реакция на Европейски Съюз беше мудна и непохватна. Това се случва прекомерно постоянно с Европейски Съюз, само че, несъмнено, той не може да бъде толкоз бърз и интервенционистки, колкото са Китай и Русия “, отбелязва Милена Лазаревич от Центъра за европейска политика в сръбската столица. 
Китай незабавно се възползва от опцията да запълни вакуума. Източници от сръбските държавни среди разкриват, че китайските специалисти, които не престават да са в страната, управляват политиката на Вучич против ковид. За разликата от множеството европейци, Сърбия ползва китайския модел за уединяване даже на пациентите с по-леки признаци на заболяването в огромни профилирани лечебни заведения, а не на изпращането им на доверие в самоизолация. 
Китайците също предложиха тотално блокиране, като това, което беше приложено в Ухан, разкрива различен сръбски чиновник. Но предлагането е отхвърлено въз основата на това, че сръбската общност няма да го одобри, само че бяха въведени строги полицейски часове, а тези над 70 години са лимитирани до домовете си когато и да е. 
Обещаният режим на всеобщо тестване към момента не е набрал скорост и отчетите допускат, че процедурата за тестване е безредна. Но сръбските чиновници се надяват, че използването на строгите китайски ограничения овреме ще значи, че страната заобикаля огромна зараза, каквато се следи в западноевропейските страни. Към неделя Сърбия има 3 300 доказани случая на ковид и 74 смъртни случая.
Русия също изпрати помощ, най-вече съоръжение за дезинфекциране на лечебни заведения и жилищни здания. Но опозицията в Москва незабавно атакува Кремъл, че изпраща медицински материали в чужбина с пропагандни цели, до момента в който докторите в страната страдат от дефицит. В Сърбия помощта бе призната с наслада, само че остана чувството, че медийните фанфари към доставките бяха непропорционални на действителната им стойност.
След ибзухването на Вучич, Европейски Съюз също работи интензивно да сложи под светлината на прожекторите методите, по които е оказал помощ на Сърбия. Европейската делегация в страната означи, че през последните 20 години Брюксел е дал повече от 200 милиона евро грантове и 250 милиона заеми за създаване и съоръжение на медицински заведения. Финансирана от Европейски Съюз лаборатория, в началото построена за квалифициране на контролни проби за мляко и хранителни артикули, бе превърната в лаборатория за ковид. Други 93 милиона евро пък бяха обещани за битка с икономическите последствия от ограниченията против COVID-19 в кратко- и средносрочен проект. 
Ситуацията към ковид значително е продължение на остарялата борба за сърцата и мозъците на сърбите. Проучване, извършено предишния декември, сподели, че болшинството от тях са уверени, че най-големият донор на страната през последните 20 години е или Русия, или Китай, до момента в който в действителност Европейски Съюз е дал към 100 пъти повече от всяка от тях. 
„ По време на рецесия един аероплан със незабавна помощ може и да има огромен публичен резултат, само че структурната работа в здравния бранш е занемарена от доста години “, съобщи европейският посланик.
Оттогава Вучич благодари и за европейската помощ, само че в публичната памет евентуално ще останат точно огромните китайски жестове. Премиерът Ана Брнабич съобщи, че желае да построи монумент на сръбско-китайското другарство, когато пандемията завърши, до момента в който билборд в Белград, заплатен от проправителствен таблоид, гласеше просто: „ Благодаря, брате Си! “.
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР