Първата в света ваксина срещу COVID-19 е регистрирана тази сутрин

...
Първата в света ваксина срещу COVID-19 е регистрирана тази сутрин
Коментари Харесай

Дъщерята на Путин изпитала първата ваксина срещу COVID-19

Първата в света ваксина против COVID-19 е записана тази заран в Русия. Това заяви персонално президентът на Руската федерация Владимир Путин. Той даже разкри, че персонално една от дъщерите му е тествала имунизацията и се усеща добре. Путин разкри, че след слагането на инжекция, в тялото се основават антитела и се образува клетъчен имунитет против болестта.

" Знам това доста добре, защото една от дъщерите ми бе имунизирана и един тип взе участие в опита. След първия ден тя подвигна температура от 38 градуса, по-късно малко над 37. Вече след втората инжекция, температурата леко се подвигна и всичко по-късно беше  " Чувствам се добре ", описа Путин. Той не посочи за коя от дъщерите му става въпрос - Мария (род. 1985 г.) или Катерина (род. 1986 г.). Ваксината е създадена от Националния проучвателен център на Русия по епидемиология и микробиология. По време на проучванията препаратът е посочил висока успеваемост и надежност. При нито един от доброволците няма странични резултати, а всички те са посочили високи титри за антитела. От съветското здравно министерство прецизираха, че след имунизирането, човек има до 2 години имунитет против новия ковид.

Владимир Путин добави още, че имунизацията на популацията в Русия ще започва в най-скоро време (края на август или началото на септември) и ще бъде доброволна, съобщи ИТАР-ТАСС. Първи ще бъдат имунизирани медицинските чиновници и учителите. Вече имало и няколко страни, които проявявали интерес към първата записана ваксина против COVID-19.

 

В същото време случаите на регистрирани инфектирани с COVID-19 в света към този момент надвишиха 20 млн. - 20,259 млн. души все още. От тях са умряли над 739 000 души. Според специалисти действителният брой на инфектираните е доста по-висок, защото към 40% от записаните инфектирани не демонстрират признаци.

Двете най-засегнати страни в международен мащаб остават Съединени американски щати и Бразилия. В Щатите има 5 251 446 позитивни теста и 166 192 смъртни случая. В Бразилия те са съответно 3 057 470 инфектирани и 101 857 умряли.

Ръстът на инфектирани е внезапен. От началото на пандемията бяха нужни 94 дни, с цел да бъдат регистрирани 1 млн. инфектирани. На 28 юни те към този момент бяха 10 млн., а малко над месец по-късно броят им се удвои.

Гръцкото държавно управление предприе от през вчерашния ден нови ограничения, в опит за ограничение на разпространяването на COVID-19. Наложен бе вечерен час на заведенията в огромните курорти. Баровете и заведенията за хранене на Миконос, Санторини, Корфу, Родос и Крит ще стопират работа в среднощ и ще отварят още веднъж чак на сутринта. Така нощният живот там действително стопира до 23 август, докато важат рестриктивните мерки. От началото на рецесията с новия ковид в Гърция са регистрирани 5749 инфектирани, а има 213 умряли.

В Мексико бяха регистрирани 705 умряли за денонощия (общо вече 53 003). Това е над два пъти и половина повече в съпоставяне със смъртните случаи от неделя (292). След нови 5558 позитивни проби общият брой заразени става към този момент 485 836.

В Турция пък усилиха тестванията до рекордно равнище и резултатът е 1193 нови инфектирани с COVID-19 за последното денонощие. Така общият брой на инфектираните с ковид в страната доближи 241,997 души. " Броят на дневните проби доближи най-високото равнище от началото на пандемията у нас. Активните пациенти на възраст над 60 и повече години съставляват 20-25% от всички регистрирани в страната ", съобщи здравният министър Фахретин Коджа. Починали са още 14 души (вече общо 5858).

Министърът на фамилията и обществените услуги на Финландия - Криста Киуру, пък заяви, че в събота със аероплан от Скопие със 157 пасажери са пристигнали 24 души, които са дали позитивен тест за ковид. Киуру съобщи, че този полет и различен по-ранен, от Румъния, са главните източници на нови коронавирусни инфекции във Финландия. В страната за момента има 7601 доказани случая и 333-ма умряли. Взето е решение за задължителна двуседмична карантина и тестове на всеки, идващ от страна с сред 8 и 10 случая на ковид на 100 000 поданици през последните 14 дни.

В Австралия пък взеха още по-крайни ограничения. Северната част на страната ще бъде затворена за още 18 месеца за гости от рискови региони на разпространяване на COVID-19, за да бъде предпазено аборигенското население. В слабо населения северен регион живеят около 250 000 души, като 30% от тях са аборигени. Коренните австралийци са изложени на по-висок риск от болести като COVID-19 поради разнообразни фактори, измежду които и недостатъчен достъп до здравна помощ. В Австралия досега са регистрирани 21 713 случая и 331 умряли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР