Първата географска карта на Марс вече е факт. Дигиталното разпределение

...
Първата географска карта на Марс вече е факт. Дигиталното разпределение
Коментари Харесай

Първата дигитална карта на Марс вече е факт

Първата географска карта на Марс към този момент е реалност. Дигиталното систематизиране на алената планета ще бъде незаменима помощ на бъдещите пионери на Марс.

Британската компания Ordnance Survey е основател на неповторимото създание. Географската карта на Марс обгръща над 10 милиона кв. км. (3.8 милиона кв. мили), което е към 7% от общата марсианската повърхнина.

За изработването на картата геолозите са употребявали свободно предоставените им данни от НАСА. За съставянето ѝ е приложена същата методология, както при основаването на картата на Земята. Това обаче е първата по рода си карта на друга планета, изработвана досега.

Марс има доста по-различна топография от тази на родната ни планета. Повърхността там е доста по-неравна, в множеството случаи е на кота минус и точното ѝ предаване, и най-много визуализиране, било то и върху карта, е в пъти по-трудно. Голяма спънка пред основателите на цифровото систематизиране бил и фактът, че фотосите и данните на НАСА не са е съвършено качество и надморски височини не могат да бъдат точно приложени.

Дизайнът и естетиката на картата на Марс доста се доближават до тези на земните карти. Въпреки че картографският жанр се разграничава, когато бъде употребен за планетарна карта, има няколко съществени съставния елемент, които са идентични. Основни са меката цветова палитра, контурите в кафяво-оранжеви, линиите на мрежата и присъщото оформление със заглавие, мащаб и легенда.

Географската карта на Марс ще бъде тествана за пръв път през 2019 година с първия английски марсоход, който ще се разноски по повърхността на алената планета.

Според основателите ѝ на първите хора, които някой ден свободно ще се разхождат на Марс, също ще им е нужна карта, с цел да се ориентират. Марсианската карта е следващата дребна стъпка, която ни доближава към опознаването на този по този начин забавен свят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР