Партньорските отношения в коалицията стават все повече въпрос на търпениеКаруцата

...
Партньорските отношения в коалицията стават все повече въпрос на търпениеКаруцата
Коментари Харесай

Властта прихвана болести на ГЕРБ

Партньорските връзки в обединението стават от ден на ден въпрос на самообладание Каруцата на властта взе да скърца. Ще загуби ли колело? Слави Трифонов подвигна два жълти картона на Кирил Петков
 

Когато през 3 дни Слави Трифонов пуска пост във Facebook по една и съща тематика - връзките в ръководещата коалиция, това значи, че нещо в каруцата на властта крепко скърца. Толкова крепко, че едно от четирите й колела като нищо може да се откачи.

Триумфалният чек с оценката на Европейската комисия за закъснелия с година български План за възобновяване и резистентност, връчен от Урсула фон дер Лайен на Кирил Петков, надали може да тушира напрежението във връзка Северна Македония и избора на гуверньор на Българска народна банка.  Така, както красивата фраза на първата европейка: " Благодаря ви за изключителната благотворителност към Украйна ", надали поставя завършек на свадите за военната помощ към Киев и напъните съветският дипломат Митрофанова да бъде неотложно прогонена. Искрите в обединението към този момент се трансформират във

фойерверки, на които ГЕРБ с наслада ръкопляска

напомпала самочувствие от ведомствената статистика на " Маркет линкс ", че отново е първа мощ.

Какво се случва? Нещо, което сме виждали и различен път през последните 30 години. Болестта на властта. Единият от сътрудниците в ръководещата коалиция живее с чувството за самодостатъчност. И брутално постанова волята си над останалите. Така си изпати ОДС от Костов, по този начин се разпадна вторият кабинет на Борисов, а третият му свърши купища бели.

Под благовидния претекст " процедурата за Българска народна банка не е ясно написана в съдружното съглашение " ръководещите се оказаха с две конкурентни кандидатури за централната банка.

Едната - на безспорния финансов потенциал Любомир Каримански, е ясна още от предишното Народно заседание. И въпреки че оттогава до през днешния ден никой от сътрудниците във властта не е оспорил качествата му, в 12 без 5 " Продължаваме промяната " издигна собствен човек: Андрей Гюров.  

Няма неприятно - при феърплей за първи път можеше да гледаме класна и професионална конкуренция за най-важния финансов пост в страната, вместо партийно гласоподаване в пленарна зала. Но уви, намесата на премиера Кирил Петков, на дясната му ръка Лена Бориславова и на парламентарния началник Никола Минчев

помрачи надпреварата

Кандидатурата на ръководещата коалиция е Гюров, сподели в хор триото на Политическа партия. И получи жълт картон от Трифонов. " Това е неистина - ръководещата коалиция няма обединен претендент. Има двама претенденти ", написа водачът на ИНТ във фейсбук. Три дни по-късно той подвигна втори жълт картон. Разкривайки, че министър председателят Кирил Петков е направил " извънредно нецензурна, груба и невъзпитана подготовка в персонален проект към господин Любомир Каримански ", Трифонов отсече: " Искам единствено да му припомня, че изборът за началник на Българска народна банка е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет. ".

Още по-тежък е казусът с българската позиция във връзка с Северна Македония. Пренебрегвайки напълно позицията на " ИТН " и фактът, че външният министър Теодора Генчовска е излъчена от Има Такъв Народ, Кирил Петков стартира независима външна политика. С едвам цел: бързо повдигане на българското несъгласие и старт на договарянията на съседите за Европейски Съюз до края на юни. Наложи се отново Трифонов да напомня на Кирил Петков, че в съдружното съглашение всички партии са разписали опазване на досегашната българска позиция във връзка с Северна Македония. Това значи, че стартът на договарянията със съседите за участието им в Европейския съюз ще се случи едвам тогава, когато те стартират да извършват контракта сред двете страни, подписан през 2017 година, подсети водачът на Има Такъв Народ. И акцентира, че " министър председателят Кирил Петков от самото начало се пробва да заобиколи това съглашение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. ".

За последните три Народното събрание " ИТН " порасна доста.

Изживя всичко - от еуфорията до отрезвяването

от първа мощ до №5, от " време е да изхвърлим боклука " до днешния експертен гръбнак на държавното управление. И, в случай че допреди седмица партията на Трифонов може би би приела избор за Гюров, то след силовашките осъществявания на Политическа партия за централната банка и Северна Македония, надали би направила компромис.

Веднъж като се изпусне партийният дух от бутилката - провали доста. " Демократична България " знае по какъв начин да се възползва от обстановката. Тя бързо реши чия страна да вземе в разногласието за Българска народна банка, извика на всеослушание " Гюров " и постави на масата личния си интерес: цялостна военна помощ за Украйна и неотложно прогонване на съветския дипломат Елеонора Митрофанова. И по двете тематики единно мнение в обединението няма. Българска социалистическа партия е изрично срещу, Има Такъв Народ дипломатично мълчи, а Политическа партия избира

Христо Иванов и Атанас Атанасов да им свършат черната работа

Не инцидентно минути след апела на Демократична България за крути ограничения към Митрофанова вицепремиерът Асен Василев с облекчение се съгласи с изгонването й.

Но всичко това минира обединението. На Българска социалистическа партия й е все по-трудно да пази геополитическия баланс, още повече, че вътрешният й е в развой на подсилване. Социалистите не гласоподаваха декларацията за Украйна, с цел да не одобряват наказания против Русия и съумяха да се преборят патроните и установките за Киев да станат каски и бронежилетки. Но мъчно биха спечелили борбата против ястребите в кабинета и Народното събрание. Затова и в коридорите на властта шушукат, че все по-често Корнелия Нинова се налагало да тушира крайните настроения със закани за целостта на обединението. Още повече, че на този декор като празнична заря гърмят и други три абсурда.

Първият е " Джемкорп ", за който Политическа партия гузно се разсейва. И в случай че у нас положителната работа на армията пиари може да го неглижира, оставяйки го на 5-о и 10-о място в тв новините, то зад океана надали са дали прошка замесването на Съединени американски щати и посланика им у нас в аферата.

Каква тъкмо е истината за обвързвания с кръга " Капитал " цех за акумулатори, получил предостатъчно обилно финансиране по Плана за възобновяване и хвалба персонално от Урсула фон дер Лайен, занапред ще излиза наяве. Както и какво ще провокира президентът Румен Радев когато проговори по случая с нарочения за отстрел началник на НСО ген. Емил Тонев. Ясно е, че когато прокуратурата изиска от държавната защита записите кой влиза и излиза от Министерски съвет, службата няма по какъв начин да откаже. Не е ясно обаче тъй като тематиката изнервя до прекаленост премиера Кирил Петков и екипа му.

Дали пък записите не крият изненади?

Едва ли е чудно, че на този декор, кабинетът прихвана и друга болест от времето на Борисов - бягството от парламентарен надзор чак на границата, скрито с неочаквани инспекции на митническия надзор.  

След 100 ръководство на " Продължаваме промяната " станаха ясни 3 неща.

1. Партньорските връзки в обединението стават от ден на ден въпрос на самообладание.

2. Коалиционното съглашение се трансформира в смокинов лист за партийния интерес.

3. Следващите 100 дни ще са още по-интересни. Стига да ги има.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР