Партията на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/ постигна истински

...
Партията на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/ постигна истински
Коментари Харесай

Заев триумфира на местните избори, Груевски претърпя пълен провал


Партията на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/ реализира същински успех на локалните избори в Република Македония.

Държавната изборна комисия /ДИК/ заяви, че претендентите на СДСМ водят в 49 общини на страната. ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски води единствено в 10 общини. За първи път албанска групировка - Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети изпреварва ВМРО-ДПМНЕ и печели в 12 общини.

В останалите общини преди всичко са претендентите от 9 партии, обединения или представителите на Гражданските комитети. Данните на ДИК са получени откакто са преброени над 60 на 100 от бюлетините. "Изборният ден мина в спокойна и демократична атмосфера", сподели ръководителят на ДИК Александър Чичаковски. Избирателната интензивност е малко над 58 на 100.

"Гражданите ни гласоподаваха голямо доверие и отговорност. Повече не може да има оправдания. Трябва да спретнем ръкави и да работим. Тази вечер честваме, само че от на следващия ден ще се отнасяме с почитание към всеки един жител, без значение от това, за кого е дал своя вот. Ние сме виновна партия, както на централно, по този начин и на локално ниво", сподели Зоран Заев по време на празненствата пред постройката на държавното управление в центъра на Скопие. Той чака след окончателното броене на гласовете техният претендент за кмет Петре Шилегов да завоюва и в град Скопие. СДСМ печели и във всички останали огромни градове на страната - Охрид, Битоля, Прилеп, Куманово, Кратово, Крушево, Кочани, Струмица, Валандово, Дойран, Гевгели, Ресен и доста други места. Заев чака "победа за СДСМ на всички места където има техен претендент на втория тур".
 Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев на 1-ви юни тази година. Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев на 1-ви юни тази година. / БГНЕС
"Като водач на партията нося най-голяма отговорност за изборните резултати. За всичко това, както и за аргументите довели до тези резултати и бъдещите дейности ще дебатираме след изборите", сподели от своя страна Никола Груевски. Според него "по време на предизборната акция и по време на вота е имало голям брой нарушавания, в това число и на Изборния закон, което е довело на избрани места до победа за претендентите на СДСМ".
 Реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ упрекнаха Груевски за срамното проваляне. Реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ упрекнаха Груевски за срамното проваляне. / БГНЕС
Групата на Реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ напомни, че преди 4 месеци са предизвестили за това срамно проваляне, само че Груевски еднолично е решил да вкара ВМРО-ДПМНЕ в това унизително състояние. "Всеки край е ново начало. Това е началото за промените и демократизирането на ВМРО-ДПМНЕ, която още веднъж ще бъде мощна партия", сподели Александър Михайловски от Републиканския щаб на реформаторите.

Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев на 1-ви юни тази година. На предходните локални избори ВМРО-ДПМНЕ завоюва в 58 общини и в столицата Скопие. В Република Македония има общо 81 общини. СДСМ тогава завоюва единствено в 4 общини.

На днешните избори право на глас имаха 1 814 644 души. От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина.

Втори кръг на местата, където няма излъчен победител в първия, ще се организира на 29 октомври.

В тези локални избори участваха претенденти за кметове и съветници от 19 партии и обединения, а 64 бяха издигнати от Граждански комитети.

Това са шестите локални избори в Македония – първите бяха през 1990 година, по-късно през 1996, 2000, 2005, 2009 и 2013 година Очаквайте още детайлности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР