Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев Български възход публикува

...
Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев Български възход публикува
Коментари Харесай

Янев скочи срещу еврото. Защо?

Партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев „ Български напредък ” разгласява позиция в която декларира, че въвеждането на еврото в България би трябвало да се отсрочи. По думите им всяко преждевременно решение в посока приемане на еврото в България, без нужните справедливи условия и предпоставки за това, крие големи опасности, които в условия на световна неустойчивост и нестабилност, могат да имат унищожителен резултат върху българската стопанска система и нашето общество.

Ето и цялата позиция:

По мотив желанието датата за въвеждането на общата европейска валута да остане 1 януари 2024 година, ние, от " Български напредък ", ясно заявяваме своята позиция, че всяко преждевременно решение в посока приемане на еврото в България, без нужните справедливи условия и предпоставки за това, крие големи опасности, които в условия на световна неустойчивост и нестабилност, могат да имат унищожителен резултат върху българската стопанска система и нашето общество.

Аргументите ни в тази посока са следните:

1.Изправени сме пред предизвикването да управляваме поредност от рецесии, притежаващи сериозен капацитет да подкопаят нашата социално-икономическа и политическа непоклатимост. Намираме се в постпандемична конюнктура. Близо до границите ни се разпростира огромна война, която генерира неустановеност и непредвидимост, катализира световни инфлационни трендове, потиска икономическата интензивност и компрометира основни вериги на доставки. Във вътрешнополитически проект имаме нестабилна и неефективна управническа настройка, която е неспособна да взема решение значимите за обществото проблеми и на процедура сама по себе си предизвика неустойчивост и основава рецесии. Всеки един от тези фактори е с задоволителна тежест, с цел да ни накара да преразгледаме решението си за бързо присъединение към еврозоната, а всички вкупом - вършат това решение наложително.

2.Ниските равнища на приходите у нас основават отрицателни предпоставки за вземането на сходно решение. Те ще създадат понасянето на евентуалния инфлационен потрес, който съвсем несъмнено се чака след въвеждането на общата валута, още по-трудно и непрогнозируемо. Ние считаме, че с цел да избегнем този отрицателен резултат, приходите в България би трябвало да бъдат най-малко 75% от междинните европейски. В момента знаем, че България е измежду страните с най-ниски приходи.

3.От " Български напредък " сме уверени, че всяко едно значимо решение, касаещо ориста на цялата нация и засягащо фундаментално публичното ни развиване в вероятност, каквото е точно присъединението ни към еврозоната, следва като най-малко да бъде предмет на необятен публичен спор, на пълноценно публично разискване, в границите на което следва да бъдат чути позициите и терзанията на всички заинтригувани публични групи – бизнес, банков и финансов бранш, потребителски организации, неправителствен бранш и други.

Ние считаме, че вероятността на България за участие в еврозоната би трябвало да кореспондира със основаването на подобаващите предпоставки и условия в това отношение, а точно: да бъдат изпълнени всички условия за безпроблемното въвеждане на новата валута; да имаме резистентност и възходящо развиване на икономиката; да е налице публично единодушие. Не можем да чакаме, че решение, което е въведено императивно, е в положение да докара до позитивни резултати. Ето за какво ние се разгласяваме за отсрочване въвеждането на еврото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР