Партия отдавна е мръсна дума у нас и задаващите се

...
Партия отдавна е мръсна дума у нас и задаващите се
Коментари Харесай

Румен Радев влиза в изборния мач с половин милион гласа аван...

" Партия " от дълго време е мръсна дума у нас и задаващите се президентски избори за следващ път го потвърдиха. И тримата претенденти с максимален късмет за " Дондуков " 2 избраха да влязат в играта, издигнати от инициативни комитети. Мандалото за този метод на регистрация хлопна през вчерашния ден. И в този момент единствената конспирация е кой ще бъде " строго партийният претендент " на Движение за права и свободи, който се чака да бъде разгласен във вторник.

Комитетските избраници Румен Радев, проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов обаче няма по какъв начин да избягат от партийното клеймо. Сегашният президент към този момент получи поддръжката от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Продължаваме промяната ". Според последните социологически изследвания трите обединения са в топ 4 по рейтинг за вота на 14 ноември. Номер 1 по поддръжка обаче е ГЕРБ, който застана зад ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. И най-неубедителното в казаното от професора до момента е, че той към този момент бил решил да се опитва за президент, когато му се обадили хората на Бойко Борисов. Много по-логично е след дълго чудене от ГЕРБ да са хвърлили всички старания да убедят Герджиков да стане тяхното оръжие против Радев, нищо че е съученик на соцлидера Корнелия Нинова от Класическата гимназия в столицата.



С нова прическа, само че с нормалния жар против някогашната власт и основния прокурор, Лозан Панов е индивидът на градската десница, чийто флагман е " Демократична България ". Поне до решението на Кирил Петков и Асен Василев да влязат в политиката през центъра, обирайки електоралните градинки вляво и вдясно.

Вече стана ясно, че ролята на мажоретки край огромните противници ще играят останалите претенденти, като водача на “Възраждане” Костадин Костадинов, на “Атака” - Волен Сидеров, както и неговият кум Валери Симеонов от НФСБ.

Отсега самоуверено може да се предвижда, че

на 14 ноември най-вече гласове ще събере Румен Радев, следван от Анастас Герджиков.



Ще бъде знамение някой различен да измести един от двамата любимци за балотажа. За третото място са вероятни изненади, тъй като Лозан Панов мъчно ще събере повече от 300 000 гласа, а това е по силите на дисциплинирания електорат на Движение за права и свободи, без значение по какъв начин ще се споделя техният претендент.

Ако се гледат резултатите от последните парламентарни избори, зестрата на Герджиков от ГЕРБ е 642 000 гласа. За съпоставяне, " ИТН " и Българска социалистическа партия следва да донесат на Радев (съответно 657 000 и 365 000) общо над един милион души поддръжка. Бонус към тях са още 136 000 души, дали вота си за обединението на Мая Манолова. Ако Панов разчита основно на електората на Демократична България, това значи сигурни 345 000 гласа. Човекът на Движение за права и свободи потегля от равнище 292 хиляди дали своят вот. Така излиза, че сегашният президент ще дръпне пред главния си съперник Анастас Герджиков с близо половин милион гласа задатък.

Това обаче са сметки без кръчмар, тъй като

електоралните настройки се трансформираха фрапантно по отношение на вота на 11 юли.

Ако приемем за меродавни данните от последното социологическо изследване на " Галъп ", получаваме следната аритметика.

На първия тур Румен Радев получава 13,4% от Българска социалистическа партия, от “Има подобен народ” - 12,3%, плюс 4,1% от ИБГНИ. Приносът на новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев ще бъде 15,2%. Така сегашният държавен глава събира към 45 на 100 поддръжка, в случай че не броим отвратените от партиите, които харесват единствено Радев и бленуват за президентска република. Дори с техните гласове обаче сборът мъчно ще мине 51%, което подсигурява втори тур на вота.

На собствен ред на 14 ноември Анастас Герджиков може да разчита на 21,4% от ГЕРБ. Въпросът при него е дали ще може да открадне гласове от Демократична България (12,1%), на които разчита Лозан Панов. При всички положения ректорът ще е много зад Радев и с благонадежден задатък пред излезлия в отпуск началник на Върховен касационен съд.

Така мачът за " Дондуков " 2 ще се реши във второто полувреме, т.е. на балотажа. Там козът на Герджиков е обезпеченият избор на Движение за права и свободи, както и традицията, че у нас няма определен президент без благословията на Ахмед Доган. Радев обаче ще компенсира частично депесарските гласове с прилив от " Възраждане”, както и други опозиционни по отношение на някогашната власт партии- джуджета като “Българско лято” на Васил Божков. Вотът на другите патриотични обединения евентуално ще прелее повече към ректора на СУ, само че той ще е нищожен.



Ключът към възможна изненадваща победа на Герджиков е в ръцете на " жълтопаветниците ", както назовават градската десница. Тяхната алтернатива е дали да дадат гласа си за " аления " Радев, който обаче размаха пестник против властта на Борисов и основния прокурор, или пък за прилягащия им с университетския си профил интелектуалец проф. Герджиков, зад който обаче надничат ГЕРБ и Движение за права и свободи.

И в двата разновидността гласуването ще бъде с омерзение, а изборът - сред по-малкото зло. Затова и най-вероятният сюжет е електоратът на " Демократична България " да бойкотира балотажа. Това пък отваря вратите на Румен Радев към втори мандат, а може би и за освен това, в случай че разпределението на силите в идващия парламент разрешава да се ремонтира Конституцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР