Партиите коментираха новина, че президентът ще връчи третия мандат за

...
Партиите коментираха новина, че президентът ще връчи третия мандат за
Коментари Харесай

ИТН: Няма как да съставим кабинет с БСП. ДСБ: Ще решим дали изобщо да преговаряме

Партиите разясниха вест, че президентът ще връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия. Както и след предходните избори, той избра третата по величина партия, откакто този път " ИТН " (ИТН) не получи поддръжка от никого за своя проектокабинет, а ГЕРБ-СДС единствено показаха подобен за съпоставяне и незабавно върнаха мандата. Сега обаче имаше предложение Румен Радев да даде алегорично мандата на най-малката политическа мощ " Изправи се БГ! Ние идваме " (ИБГНИ), защото от " Демократична България " обявиха, че няма да по какъв начин да поддържат Българска социалистическа партия поради уговорката към десните си гласоподаватели.

След като беше обявено, че президентът въпреки всичко е избрал левицата, нейният водач Корнелия Нинова разгласи, че ще поканят Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ на диалози, само че път ще подходят друго от първия мандатоносител - няма да слагат условия и авансово да дефинират кандидатури на министри, с цел да вземат дружно решение . Самата тя нямало да се предлага за министър председател.

От Има Такъв Народ, които към този момент изрично обявиха, че няма вземат участие в нови диалози и да поддържат кабинет, потвърдиха позицията си.

" Мандатът отива при Българска социалистическа партия, а ние няма по какъв начин да съставим кабинет с тях. Нашата позиция е ясна ", разяснява пред медиите депутатът Филип Станев.

Той посочи, че дипломацията, политиката и човешкото другарство изискват да се водят диалози, само че сигурно от Има Такъв Народ няма да вършат кабинет със социалистите.

" От позиция на нашата позиция, вървим към избори. При състояние, че няма да поддържаме кабинет, да предлагаме наши хора, е наивно ", добави той Станев.

" Питам се при ясните ограничавания на Демократична България каква е концепцията. Положението е такова, каквото е, всички знаят каква е нашата позиция и точно по тази причина желае да напомня, че Демократична България поредно настояваше да се търси някаква формула преди вземането на това решение . Решението дали партията ще се включи в диалози ще бъде взето от груповите органи в обединението ", разяснява на собствен ред съпредседателят на десните Христо Иванов.

" Когато има препоръчан състав на кабинет и министър председател, тогава ще вземем решение. Аз ви споделям, че ни занапред ще вземем решение дали въобще да влизаме в диалози ", сподели още той.

Лидерът на " Да, България " изясни, че позицията им във връзка с червенията им линия е доста ясна.

" Аз не преставам да се запитвам, когато някой е взел решение точно по този начин да се конструират нещата в този момент, без да има предварителни договаряния сред партиите, за които ние настоявахме, по какъв начин са си представяли ходовете оттук насетне ", посочи той.

" Ако има късмет за третия мандат, това е шансът на разсъдъка, само че никога не е късмет за непоследователност и никой не би трябвало да чака това от нас ", съобщи пък Арман Бабикян от ИБГНИ.

По думите му въпросът не е в цифрата на мандата, а в това по какъв начин ще бъде изпълнен той.

" Ние сме оповестили едни правила и ще продължим да ги съблюдаваме. Това са програмните цели, за които се договорихме с хората на господин Трифонов още при първия мандат. Ще настояваме на тези правила и ще настояваме, несъмнено, на нашите разграничителни линии, които сме декларирали още първоначално - да няма присъединяване на ГЕРБ и на Движение за права и свободи ", сподели още Бабикян.

Той добави, че не е отчаян, че третият мандат не е отишъл при неговата парламентарна група и разгласи, че ще положат доброжелателни старания при съставянето на кабинет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР