Възможно най-скоро България ще влезе в Еврозоната. Това бе отговорът

...
Възможно най-скоро България ще влезе в Еврозоната. Това бе отговорът
Коментари Харесай

България в Еврозоната. Кога? - Възможно най-скоро, отговаря БНБ

Възможно най-скоро България ще влезе в Еврозоната. Това бе отговорът от гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев на въпроса " България в Еврозоната. Кога? ", който въпрос е и наименованието на конгрес, който се организира в София.

В по-конкретен проект цената на забавянето се показва в по-трудни условия за бизнеса, търговията, показва се и в разноски за бизнеса и семействата, а мащабът на загубите за мери не с милиони, а с милиарди. България допустимо най-скоро би трябвало да завърши процеса на европейска интеграция посредством присъединение в Еврозоната, безапелационен бе Радев.

Българска народна банка и банковият бранш ще бъдат подготвени в границите на актуалната година за въвеждане на еврото в страната. Има редица обаче осведомителни, счетоводни системи, а и общините, които би трябвало да се приспособяват за работа в Еврозоната, акцентира Димитър Радев.
 Fitch Ratings удостовери позитивната вероятност на България във валутата
Fitch Ratings удостовери позитивната вероятност на България във валутата " BBB "

Това отразява изгледите за участие на страната в еврозоната

Той подсети, че България има история в процеса на европейска интеграция с научени и ненаучени уроци. Радев уточни, че не би трябвало да се не помни, че страната бе основател и водач на последния стадий на разширение на еврозоната, което стартира с присъединение на националната валута към европейския валутен механизъм.

Димитър Радев посочи още, че Хърватска ясно е дефинирала присъединение в еврозоната, като е мобилизирала целия си политически потенциал, а България продължава да се лута в лабиринта на политическата рецесия.

Той счита, че България се нуждае от проевропейска политическа структура за приемане на еврото. Трябва да се реализира възобновяване на политическите контакти на най-високо ниво, да се върне пътят на фискалната консолидация, приемане бързо на Закона за въвеждане на еврото, който ще даде законови гаранции за бизнеса и семействата. Ако този сюжет се материализира след изборите, възможностите да се присъединим към Еврозоната остават мощни и изцяло реалистични, безапелационен бе Радев.

Иначе по думите на гуверньора, България извършва всички критерии, с изключение на изискванията за инфлацията. Българска народна банка и банковият бранш към този момент са част от Еврозоната. Българска народна банка е единствената централна банка, която работи в подобен режим, като част от еврозоната, сподели Радев. С приемането на новия Закон за Българска народна банка България на процедура завърши процеса на правна конвергенция за присъединение страната в Еврозоната.
 Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 година
Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 година

Българите показват ниска поддръжка за присъединението

" Логистичната и техническата подготовка за приемане на еврото са подготвени за работа в изискванията на Еврозоната и се нуждаят единствено от тънко калибриране ", увери гуверньорът на Българска народна банка. Осигурени са в София, Пловдив и Варна нужните машини и техническо съоръжение за сеченето на монети и пари и в евро. Монетният двор е подготвен като съоръжение за отрязване на българските евромонети, уточни Димитър Радев. В развой на изцяло възобновяване е автопаркът от бронирани и охранителни системи за еврото. Общото количество банкноти и монети в евро възлиза на към 12 300 тона или към 620 тира.

Създадена е нужната организация за подготовка - управителният съвет на банката преглежда 4 отчета за постигнатия прогрес, проблеми и ограниченията за тяхното превъзмогване. Следи се от близко подготовката на комерсиалните банки.

Димитър Радев съобщи, че прави оценка високо работата на служебното държавно управление за приемане на еврото в България. На конференцията не пристигнаха нито служебният министър председател Димитър Главчев, нито финансовият министър Людмила Петкова, макар че бяха включени в предварителната стратегия в първия и втория панел. Така служебното държавно управление бе показано на равнище министър единствено от служебният министър на защитата Атанас Запрянов. 

В умозаключение той означи, че вследствие на политическата рецесия страната ни е изгубила част от опцията си да влезе в Еврозоната, само че с цел да се завърши процесът още през актуалната година, се нуждаем от проевропейска политическа структура.
 Димитър Радев: Влизане в Eврозоната по-късно през 2025 година e по-вероятен сюжет
Димитър Радев: Влизане в Eврозоната по-късно през 2025 година e по-вероятен сюжет

Бюджетът би трябвало да е антиинфлационен, какъвто той не е, изясни шефът на БНБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР