Турция и Гърция укрепват взаимното разбирателство в борбата срещу тероризма.

...
Турция и Гърция укрепват взаимното разбирателство в борбата срещу тероризма.
Коментари Харесай

Ердоган: Турция и Гърция укрепват взаимното разбирателство в борбата срещу тероризма

Турция и Гърция укрепват взаимното съгласие в битката против тероризма. Това сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция след договарянията с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Анкара, оповестява.

По думите му и двете страни са единомислещи в мнението, че терористичните организации нямат място в бъдещето на района.

„ Ние се ангажираме да решаваме проблемите си посредством откровен разговор, добросъседство и ценене на интернационалното право, както е посочено в Декларацията от Атина. Борбата против терористичните организации като FETO, PKK и DHKP/C също беше преди всичко в нашия дневен ред. Взаимното ни съгласие с Гърция по въпросите на битката с тероризма става все по-силно. Днес още веднъж споделих с министър-председателя упованията ни от Гърция, нашия комшия и съдружник в НАТО.

Според турския държавен глава страните преглеждат казуса с малцинствата като човешки мост на другарството сред нашите две страни. „ Очакваме позитивната атмосфера в нашите връзки да способства за реализацията на правата на турското малцинство и нашите сънародници в Гърция. Важно е да се откри заслужено и трайно решение на кипърския проблем въз основа на действителностите на острова. Подобна стъпка ще укрепи стабилността и мира в нашия район “, добави Ердоган.

Държавният глава посочи и нуждата от реализиране на заслужено и дефинитивно решение на кипърския проблем въз основа на създалата се действителност на острова. Турският водач изрази убеденост, че това ще укрепи стабилността и мира в района.

Що се отнася до икономическите връзки сред страните, президентът означи позитивно развиване в тази посока: „ Работим за увеличение на размера на двустранния стокообмен от 6 милиарда $ на 10 милиарда $. Споразумението за основаване на Съвместен бизнес съвет, подписано сред нашия Съвет за външноикономически връзки и Асоциацията на гръцките търговски камари, ще способства доста за нашите старания. Нашите страни, намиращи се в земетръсната зона, постоянно са изпълнявали условията на добросъседското право при естествени бедствия и са били първите, които са се притекли взаимно на помощ. Меморандумът за съгласие по отношение на ръководството на бедствия и изключителни обстановки, подписан през днешния ден, за следващ път затвърди скъпата ни позиция в тази област. “

Ердоган добави, че страните са засилили съдействието и с помощта на подписаното по време на визитата съглашение за съдействие в региона на опазването на здравето и медицинските науки.

Турският президент засегна обстановката в линията Газа. Той акцентира, че Анкара ще продължи интензивните дипломатически контакти, с цел да принуди Израел да приключи огъня в Газа и да разшири вълната на признание на страната Палестина.

Ердоган още веднъж акцентира недопустимостта международната общественост да пренебрегва протичащото се в палестинския ексклав.

„ Международната общественост, изключително западните страни, би трябвало да надигнат гласа си по-силно на фона на убийството на повече от 35 000 почтени палестински цивилни “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР