Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов участва

...
Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов участва
Коментари Харесай

И.ф. гл. прокурор Борислав Сарафов участва в 15-ата годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции

Изпълняващият функционалностите основен прокурор на Република България Борислав Сарафов взе участие в 15-ата годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции към висшите съдилища на страните членки на Европейския съюз NADAL. Тази година хазаин на влиятелния конгрес бе основният прокурор на Люксембург Мартине Соловиев.

Борислав Сарафов бе модератор на един от панелите във форума, отдаден на провокациите в битката с измамите в Европейски Съюз и съдействието с страните членки на общността и трети страни. Участници в панела бяха европейският основен прокурор Лаура Кьовеши, Клод Айшен, европейски делегиран прокурор от Люксембург, както и основните прокурори на Швейцария Щефан Блетлер и на Украйна Андрий Костин, който се включи посредством видеоконферентна връзка.

В изявлението си Борислав Сарафов акцентира ролята на Мрежата NADAL за по-ефикасно правораздаване, за поддържане на общите европейски полезности и за ефикасното използване на правото на Европейски Съюз. „ Основополагащо за реализиране на тези цели е нашата ежедневна работа на национално равнище, отговорност, блян към още по-високи резултати и непримиримост, които подсигуряват и независимостта, както на правосъдната система като цяло, по този начин и на прокурорите в частност ", съобщи основният прокурор Борислав Сарафов. Той посочи ролята на Лаура Кьовеши като европейски основен прокурор, която сплотява и въплъщава построяването на интегритета на всички ангажирани с противодействието на закононарушенията срещу финансовите ползи на Европейски Съюз на наднационално равнище. „ Защитата на средствата на Европейския съюз в България е извънредно значим приоритет в работата на всички институции в страната ", акцентира още и.ф. основен прокурор.

В Люксембург Борислав Сарафов беседва с испанския си сътрудник Алваро Гарсия Ортис, който следва да посети България през есента в отговор на визитата на българския основен прокурор в Мадрид през предходната година.

Освен ръководителите на прокуратури в страните от Европейски Съюз, присъединяване в 15-ата годишна среща на Мрежата NADAL взеха и ръководители на Евроджъст, Главна дирекция „ Правосъдие " на Европейската комисия и други.
Делегациите се срещнаха с действието на Съда на Европейския съюз и посетиха Европейската прокуратура, чието седалище също е в Люксембург, където основният прокурор Борислав Сарафов беседва и с българския представител в институцията Теодора Георгиева.

Мрежата от прокурори или еквивалентни институции към висшите съдилища на страните членки на Европейски Съюз NADAL има за цел основаването на директна връзка сред ръководителите на прокуратурите на страните членки и разискването на настоящи въпроси, свързани с наказателноправното съдействие.

Популярното име на Мрежата NADAL е в чест на някогашния френски основен прокурор Жан-Луи Надал, по чиято самодейност Мрежата е основана във Виена през 2008 година За интервала от основаването си в границите на NADAL е построено сполучливо съдействие сред членовете на Мрежата в духа на европейските полезности и споделени цели за противопоставяне на престъпността и в отбрана на ползите на европейските жители.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР