Пармезанът е най-известното италианско сирене. Отдавна не е екзотика и

...
Пармезанът е най-известното италианско сирене. Отдавна не е екзотика и
Коментари Харесай

Тайните на пармезана

Пармезанът е най-известното италианско сирене . Отдавна не е екзотика и у нас, тъй като намира място на щанда в съвсем всеки магазин. Вероятно ни харесва неговия усет, евентуално не, само че без значение от това, заслужава нашия интерес поради любопитната му история.

Откъде идва

Parmigiano-Reggiano (пармиджано реджано) е същинското име на това сирене, което е доста по-лесно да назоваваме просто пармезан. То се създава единствено и само в района Емилия-Романя в Италия, в който влизат градовете Парма, Реджо Емилия, Модена и Болоня.

Млечен артикул с друг генезис не може да бъде именуван Parmigiano-Reggiano, макар че съгласно най-големите производители едвам една от всеки 10 пити, продадени по света, е същински пармезан.
 Снимка 403280

Освен в произхода, италианското сирене има специфики и в съставките, и в метода на произвеждане, които го вършат неповторимо. Неслучайно италианци, готвачи и експерти по здравословно хранене го назовават съвършената храна .

Истинският пармезан има единствено три съставки: мляко, сол и сирище - ензимът, който сгъстява и пресича млякото, с цел да се трансформира в сирене. Млякото за Parmigiano-Reggiano е от специфичен тип червени крави, като се обръща особено внимание и на това с какво се хранят те.

Сеното, което им се дава, също е от района Емилия-Романя. С този затворен кръг се съхраняват три характерни бактерии, които производителите на пармезан назовават свои другари поради способността им да основават характерния усет и равнище на киселинност, поради което сиренето се резервира по-дълго време.

И усетът, и ароматът са комплицирани за разказване, и значително зависят от това какъв брой време е зряло. Двугодишният пармезан мирише на пресен плод, а тригодишният - на стафиди и индийско орехче.
 Снимка 403277

Как се прави

Производството на обичайния пармезан е концентриран в дребни локални заводи, където се пазят традициите, както и някоя и друга фамилна загадка за самия развой.

За изработката на един кг сирене са нужни 14 литра мляко , а за една пита - към 500. Половината от млякото се оставя да престои една нощ, с цел да бъде обезмаслено, а другата половина е прясно изцедено и пълномаслено.

Най-важната част е процесът на ферментация, който условно можем да назовем война на бактериите в млечния артикул. Добрите бактерии " изяждат " лактозата и по тази причина пармезанът е подобаващ и за хора, които имат нетърпимост към нея.

След като млякото се трансформира в сирене, стартира отлежаването. То може да продължи година, две или даже 20. През този интервал бактериите не стопират да работят, да трансформират усета и аромата на сиренето и да го трансформират в същински пармезан, написа BBC.
 Снимка 403279

Защо е потребен

Хранителният състав на пармезана e това, което го прави най-хубавата добавка към всяко ядене съгласно италианците - всяка хапка е цялостна с антиоксиданти, протеин, калций, аминокиселини и витамин А. Те са лесни за асимилиране от организма поради бактериите.
 Сирене с усет на вино
Сирене с усет на вино

Без съчетание, напряко две в едно

Протеинът да вземем за пример се разгражда за едвам 45 минути . За съпоставяне, при консумация на телешко за същото са ни нужни четири часа. Затова и пармезанът се предлага за консумация от интензивно спортуващи. Препоръчва се и на бременни - като страховит източник на калций.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР