Парламентът скоростно прие на първо и второ четене първото изменение

...
Парламентът скоростно прие на първо и второ четене първото изменение
Коментари Харесай

Парламентът извади общинарите от обхвата на антикорупционния закон до края на 2019 г.

Парламентът скоростно одобри на първо и второ четене първото изменение в новия антикорупционен закон, който влезе в действие тъкмо преди месец. С него се дава гратисен период за общинските съветници да заявяват несъответственост. Изменението беше препоръчано от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му Християн Митев (Обединени патриоти) и импортирано в Народното събрание във вторник. То бързо влезе в дневния ред на народните представители и още на идващия ден - в сряда, бе подкрепено от правната комисия.

С новия антикорупционен закон, който е в действие от 23 януари, се забрани на общинските съветници да вземат участие в управата, надзорния или контролния съвет на търговски сдружения с общинско присъединяване или да работят като пълномощник, синдик, ликвидатор. Забранено им бе и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с неговата община, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия.

Настоящите общински съветници, които са избирани през 2014 година, към този момент са подали заявления по остарелия антикорупционен закон, по тази причина вносителите желаят гратисен интервал, т.е. до след идващите локални избори - 1 декември 2019 година, за въвеждане на новите условия. Идеята е несъответственост да заявяват общинските съветници от новия мандат на локалната власт.

Какво обсъждаха депутатите в правната комисия, която прегледа плана на първо четене в сряда, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР