Парламентът ще обсъди на първо четене законопроект за изменение и

...
Парламентът ще обсъди на първо четене законопроект за изменение и
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Народното събрание с редовно заседание

Парламентът ще разиска на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Това планува първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание. Промените са импортирани от Министерския съвет на 13 април 2023 година

В претекстовете се показва, че препоръчаният законопроект има за цел да транспонира в българското законодателство част от условията на Директива (ЕС) 2019/1151 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година по отношение на потреблението на цифрови принадлежности и процеси в региона на дружественото право (Директивата), с която се променя Директива (ЕС) 2017/1132 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 година по отношение на някои аспекти на дружественото право.

С Директивата се допълват съществуващите правила в региона на дружественото право на Европейския съюз, които са кодифицирани в Директива (ЕС) 2017/1132 в тенденция потребление на от ден на ден цифрови решения в дружественото право, в това число при учредяването на сдруженията и регистрацията на клонове, подаване на документи и продан на информация за сдруженията и техните клонове, запазване на документи в машинно четим формат, както и продан на информация за настоящо отнемане от права на разположение да реализира функционалностите на шеф или шеф. С изменението на Директива (ЕС) 2017/1132 се следва и правилото на еднократност, който страните членки следва да ползват в региона на дружественото право, което значи, че от сдруженията няма да се изисква да подават една и съща информация до обществените органи повече от един път, като същата следва да се обменя по електронен път сред регистрите на страните членки посредством системата за взаимно свързване на бизнес регистрите (BRIS).

С Директивата се вкарва условието за транспонирането на събитията, уредени с нейното издаване, посредством законови, подзаконови и административни разпореждания, написа още в претекстовете.

В плана на дневен ред на Народното събрание е също по този начин първо четене на промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи.

Проектопрограмата включва още второ четене на промени в Закона за признание на професионални квалификации, както и първо четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и в Закона за българите, живеещи отвън Република България.

Очаква се тази седмица народните представители да прегледат на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничение изменението на климата.

В проектопрограмата е още Доклад за активността на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество в 49-ото Народно заседание за интервала май 2023 година - декември 2023 година, както и годишните доклади за активността на Комисията за отбрана на персоналните данни и на Съвета за електронни медии за 2022 година Включен е и Доклад за активността на Комисията за енергийно и водно контролиране през 2022 година

Предвиден е и постоянен парламентарен надзор.



Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР