Парламентът прие в четвъртък оставката на Лена Бориславова като депутат.

...
Парламентът прие в четвъртък оставката на Лена Бориславова като депутат.
Коментари Харесай

Парламентът прие оставката на Лена Бориславова като депутат

Парламентът одобри в четвъртък оставката на Лена Бориславова като народен представител. Тя беше определена за депутат от обединението “Продължаваме смяната - Демократична България ”, само че подаде оставка в първия работен ден на новия парламент. “За ” оставката ѝ гласоподаваха 181 народни представители, 40 бяха “против ”.

Бориславова заяви, че в Народното събрание, на 11 април - ден преди началото на работата на 49-ото Народно заседание. Като мотив за решението си тя уточни, че избира да концентрира работата си върху идната акция за изборите за кмет и общински съветници в София тази есен.

Бившата ръководителка на кабинета на експремиера Кирил Петков обаче постави клетва като народен представител на 12 април. Това се случи, откакто Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърли да вземе решение, с което да заличи Бориславова от листата и нейното място да заеме идващият в листата на обединението.

Като народен представител Бориславова беше измежду ГЕРБ-СДС за обща законодателна стратегия, които се водят в 49-ото Народно заседание.

Мотивът на ЦИК да откаже за вземе решение Бориславова е, че описът с определените към този момент е бил оповестен в Държавен вестник, а заявката ѝ за отвод от мандат е подадено по-късно.

По-рано ЦИК почете настояванията на водача на “Има подобен народ ” Слави Трифонов и на Асен Балтов от ГЕРБ да се откажат от депутатските си места. И двамата бяха определени за депутати в 49-ото Народно събрание, само че желаеха да се отдръпват преди конституирането на Народното събрание и ЦИК им разреши. Това се случи преди публикуването на листата с определените за депутати в Държавен вестник.

Практиката на изборната администрация в годините - въпреки оспорвана от някои нейни членове, е да разрешава на определени народни представители да се отхвърлят от местата, за които са определени. По данни на ЦИК от 2021 година институцията е взела към 30 сходни решения за представители на разнообразни парламентарни партии. Според Цветозар Томов, член на ЦИК, и някои изборни специалисти тази процедура е порочна.

Приемането на оставката на Бориславова беше предстоящо. Според решение на Конституционния съд залата няма право да откаже на депутат да напусне институцията по лично предпочитание посредством подаване на оставка.

Мястото на Бориславова ще заеме Петър Петров - идващият от листата на обединението и също представител на Политическа партия.

Лена Бориславова беше претендент от “Продължаваме смяната - Демократична България ” в 24 изборен регион в София. В този регион обединението завоюва най-вече гласове, само че остана втора в страната в с общ резултат от 24.57% на изборите на 2 април.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР