Парламентът прие решение за задължаване на Министерския съвет в срок

...
Парламентът прие решение за задължаване на Министерския съвет в срок
Коментари Харесай

В парламента се карат кога затваряме въглищните централи

Парламентът одобри решение за задължаване на Министерския съвет в период от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, нужни за осъществяване на междинните етапни цели по Националния проект за възобновяване и резистентност, по отношение на подаване към Европейската комисия на искане за второ заплащане към 31 декември 2022 година

Предложението бе импортирано от ГЕРБ-СДС.

Дебатът продължи близо три часа, като съществена тематика в него бе енергетиката. От ГЕРБ и от " Възражане " укориха държавното управление на Кирил Петков, че е отстъпило пред Европейска комисия за затварянето на въглищните ни централи.

Цончо Ганев разяснява, че проектът, признат от предходното болшинство, действително довежда до такава степен, че след три години България би трябвало да закрие 40 % от тецовете.

" Ако бяхте прочели проекта, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма - няма нито един мегават мощ в Маришкия басейн, който би трябвало да бъде изваден или затворен, нито един ", сподели някогашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев от " Продължаваме Промяната ".

Колегата му Радослав Рибарски разяснява, че през днешния ден още веднъж Планът за възобновяване се трансформира в " една комфортна политическа дъвка ".

" Планът е единственият документ досега, публично контрактуван с Европейска комисия, който слага 2038 година като дата за затваряне на тези мощности ", уточни той.

Рибарски сложи въпроса за какво не са били поискани дерогации за азотни окиси, които би трябвало да са под 200 мг след 2025 година

" Това е притеснително за българските въглищни централи, тези излъчвания не могат да бъдат реализирани със сегашните технологии. 2038 е годината, 40 % е намаляването на въглеродните излъчвания ", сподели Рибарски.

Бившият енергиен министър в кабинета " Борисов 3 " Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) разяснява, че позициите, които са защитавали, са били постоянно в отбрана на българските въглищни централи.

" Винаги сме твърдяли, че преходът би трябвало да бъде равномерен, обективен и да не заплашва по никакъв метод енергийната сигурност на страната, уточни тя. Ние извоювахме безсрочна дерогация за работа на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

Що се отнася до парогазовата централа в проекта, тя уточни, че този план е включен в границите на служебното държавно управление, в което министър на финансите е бил Асен Василев, а министър на стопанската система - Кирил Петков ", сподели Петкова.

Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) означи, че законопроектите по Плана за възобновяване не могат да бъдат одобрявани на конвейер. По думите му те съдържат промени и не са безспорни. Относно днешния спор, той прикани да не се приказва кой кого бил свалил, но не в любовния смисъл на думата, а в политически проект.

" Когато загубиш болшинство, държавното управление стопира да съществува ", означи той.

Репликата му бе към изказвания от страна на депутати от " Продължаваме промяната ", че законопроектите по проекта са се забавили, тъй като предходното държавно управление е било свалено.

Асен Василев го репликира, че когато едно държавно управление загуби болшинство, " то не пада, то пада, когато бъде импортиран и гласуван избор на съмнение ".

" Доколкото разбирам, ГЕРБ е сега в развой на образуване на държавно управление на малцинството, което би било невероятно, в случай че това, което казвате, е правилно ", разяснява той.

Томислав Дончев му отговори:

" Ако нямаш нужното болшинство народни представители, това е въпрос, обвързван освен с оцеляването на държавното управление - какъв бюджет ще бъде признат, какви закони, какви политики, какви промени. Именно това е духът на парламентаризма - да сформираш болшинство, което да стои зад обещано държавно управление, и като загубиш болшинството, да спреш да управляваш ".

Станислав Анастасов (ДПС) съобщи, че дебатът е чудноват.

" Водим малко чудноват спор - обсъждаме законопроектите, нужни за проекта за възобновяване и резистентност, чиято цел е да се осъществя интензивен екологичен и числов преход, го обърнахме на спор какъв брой сме горди с въглищата и дървата си. Ако това ни е мотив за национална горделивост, малко са ни сбъркани целите ", сподели Анастасов.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР