Парламентът прие на две четения промени в Закона за управление

...
Парламентът прие на две четения промени в Закона за управление
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в няколко закона

Парламентът одобри на две четения промени в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ЗУСЕСИФ). С тях се цели реализиране на сходство с новоустановената европейска правна рамка във връзка с ръководството на средствата от фондовете при споделено ръководство за програмен интервал 2021 -2027 година

Вносителите на законопроекта от Министерския съвет прецизират в претекстовете, че с предлаганите промени се актуализира регулацията, ориентирана към даването на поддръжка за интегрираното териториално развиване. Въведена е уредба във връзка с интегрираните териториални вложения (ИТИ). Предвижда се безплатна финансова помощ за всяко планово предложение в осъществяване на утвърдена по реда на Закона за районното развиване и актовете по използването му идея за ИТИ да се дава от ръководителя на ръководещия орган на съответната стратегия, по която ще се финансира планът.

Прецизирани са наредбите по отношение на метода „ Водено от общностите локално развиване ". Отразено е и условието за отключващи условия, гарантиращи ефикасни вложения.

Затвърждава се и се уголемява методът, прилаган в програмен интервал 2014-2020 година, към поощряване потреблението на опциите за даване на безплатна финансова помощ под формата на опростени разноски и се вкарва симетричен метод към контрола.

На второ четене бяха признати и промени в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги, импортирани от Министерския съвет. С тях се планува въвеждане в националното законодателство на ограничения по използване на европейски наставления.

С една от измененията се предлага Комисията за финансов контрол да бъде избрана за обединен способен орган по лицензирането и надзора на доставчиците на услуги за групово финансиране.

Това ще е допустимо като се изключи случаите, в които кредитна институция желае да получи подобен лиценз, защото банките могат да правят единствено действия, включени в обсега на лиценза им за кредитна институция, който се издава от Българската национална банка, изяснява се в претекстовете към законопроекта. Вносителите означават, че в тази част законопроектът е координиран и с Европейската централна банка.

Във връзка с една от европейските наставления, със законопроекта се планува прагът от левовата равноценност на 3 000 000 евро за освобождението от задължението за издание на проспект при обществено предложение на скъпи бумаги да се увеличи до левовата равноценност на 8 000 000 евро. В отчета на Комисията по икономическа политика и нововъведения е посочено, че по този метод ще се даде опция на повече дребни и междинни предприятия да набират капитал, при по-ниски разноски и такси и по-малко административни тежести.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР