Парламентът отпусна пожизнени пенсии на редица творци – звезди на

...
Парламентът отпусна пожизнени пенсии на редица творци – звезди на
Коментари Харесай

Депутатите приеха пожизнени пенсии за звезди на българската естрада

Парламентът отпусна пожизнени пенсии на редица създатели – звезди на българската сцена. В първия лист от 107 души, които ще получават по 500 лв. на месец, попадат Стефка Берова и Йордан Марчинков, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, братя Аргирови, Мая Нешкова, Мими Иванова, Камелия Тодорова, Георги Христов, Митко Щерев и още доста други. Във втория са 26 души с по 350 лв. месечно. Предложението е за разпределяне на пожизнени месечни пенсии на културните дейци, работили на щат към Държавно обединяване " Музика ", чиито документи за трудов стаж липсват в архивите. То беше импортирано от ГЕРБ и подписано от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева.

От трибуната на Народното събрание Иван Ченчев от Българска социалистическа партия съобщи, че тези хора са дали живота си за музиката и е несъмнено, че го заслужават. Но той изрази незадоволство от метода, по който се гласоподава решението.

„ Това си беше напълно в прерогативите на комисията по просвета и медии внезапно, видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си поставя подписа тук. Защо? Той нито е участвал на диспути, нито има разбиране. Но неговото наличие тук, подписът му прави решението политическо. Не ми се желае да е политическо, то е консенсусно “, сподели Ченчев.

Отговори му Тома Биков от ГЕРБ, който съобщи, че работата е на комисията, само че сигналът е пристигнал от Бойко Борисов, а решението е на целия парламент. „ Това е политическо решение и няма нищо неприятно в него. Напротив! Аз се надявам българската просвета от ден на ден да бъде обект на политически решения, които да я трансформират в част от политическия спор, тъй като тя е задоволително значима, с цел да бъде част от политическия спор “, сподели Биков.

Въпреки, че чисто механически пенсиите се отпускат под формата на премия, поради достолепието на тези хора е доста значимо да се каже, че това не е премия за тях, разяснява депутатът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта

„ Това не е някакво благодеяние, някаква особена заслуга, това е тяхно право и те го заслужават “, сподели Петров. Но изясни, че приема обяснението на Биков.

В пленарната зара решението беше признато със 161 гласа За, без срещу и 1 въздържал се.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР