Парламентът отхвърли облекчаването на условията за провеждане на референдуми –

...
Парламентът отхвърли облекчаването на условията за провеждане на референдуми –
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента отхвърли искането на ИТН за по-лесно провеждане на референдуми

Парламентът отхвърли облекчаването на изискванията за осъществяване на референдуми – с  58 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 86 „ въздържали се “.

Вносители на измененията в Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление бяха „ ИТН “, напомня БНР.

В плана се предвиждаше нужния брой подписи за привикване на локални и национални референдуми да бъде понижен на половина, като за националните
референдуми подписите падат от 400 хиляди на 200 000, да се усили срокът за
събиране на подписи от 3 на 5 месеца, да се отстрани прага за признание на един референдум за годен (сега този предел е броят на участвалите в последните парламентарни избори), както и да отстрани условието подписката да се показа в структуриран електронен тип, както и се вкарва ново условие – референдумите да се създават дружно с избори, с цел да се обезпечи високо присъединяване.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС настоя за разграничаване на условията към локалните и националните допитвания.

„ Аз съм „ за “ да се прегледа законът за референдумите, да се прегледа в частта локални референдуми и там в действителност би трябвало да се облекчи режимът за осъществяване на локални референдуми по локални въпроси, които засягат хората. Но подобен референдум народен, в случай че ние свалим квотата, тази страна си отива, разбирате ли, отива си. Искаме ли да разпаднем политическата система? “, разясни Чолаков.

Той разгласи, че ще внесе предложение всички планове за промени в Закона за референдумите в Изборния кодекс и в Наказателния кодекс да минават за прецизиране първо през работна група, преди да влязат за разискване в пленарна зала.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ адмирираха тази концепция, като депутатът Даниела Божинова показа резултати от интернационалните проучвания, съгласно които в страните, в които се вършат повече директни допитвания, в това число и по данъчни въпроси, показателят на благополучие е бил по-висок.

Председателят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов възрази против концепциите на Радомир Чолаков.

„ Отвратително е внушението, което вършиме, че референдумите водят до разпад на политическата система. Кой сте вие? Разбирате повече от българския народ. Затова не измествайте центъра на дебата. Дебатът е да облекчим българите да имат право да си споделят мнението, а не да даваме образци по какъв начин те в никакъв случай не трябва да вършат това “, сподели той.

След гласуването съпартиецът му Станислав Балабанов упрекна ръководещите, че са отхвърли законопроекта, с цел да внесат сходен от свое име след няколко месеца.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР