Парламентът наложи мораториум на определени действия на правителството в оставка

...
Парламентът наложи мораториум на определени действия на правителството в оставка
Коментари Харесай

НС наложи мораториум върху сделки и решения на Борисов 3

Парламентът наложи мораториум на избрани дейности на държавното управление в оставка на Бойко Борисов.  " За " проекторешението гласуваха единомислещо 151 народни представители, като от ГЕРБ не участваха в гласуването.

Депутатите разгледаха две сходни проекторешения за налагане на мораториум - едното на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, другото - на ръководителят на парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова.

Двата проекта бяха обединени от правната комисия. Текстът на общия план на решение също бе редактиран в пленарна зала.

В последна сметка Народното събрание наложи мораториум върху възлагането на концесии, в това число установяване на концесионни хонорари, предоставяне на позволения за изследвания за подземни благосъстояния, вдишване и даване на държавни заеми. Депутатите постановиха мораториум на държавните органи за осъществяване на разпоредителни покупко-продажби с имущество, в това число и на държавните лечебни заведения за болнична помощ и назначения в държавната администрация.

По време на дебатите по мораториума породи спор между Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. А от ГЕРБ упрекнаха останалите парламентарни групи, че се занимават с маловажни тематики, а не оферират действителни решения за излизане от рецесията.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова останалите парламентарно показани обединения са забавили приемането на мораториума, като решили, че конкурент е Българска социалистическа партия, а не ГЕРБ. Заради това имало назначения на второто равнище на властта, което в действителност предписание избори. Тя цитира браншове като енергетика, земеделие и опазване на здравето. Изнесе данни и за това, че ГЕРБ овладява държавните и общинските лечебни заведения. В 65 лечебни заведения в страната управленията са сменени през миналите дни, разгласи Нинова.

Председателят на групата на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова ѝ отговори, че депутатите от групата ѝ не са имали за цел да забавят приемането на мораториума.  И той не бил приет предходната седмица, тъй като е нямало по какъв начин юридически да е в решението за комисията за проверката. Манолова даде обещание законови промени, които да дадат опция на идващото държавно управление да ревизира назначенията на " калинки ".

Министърът в оставка Теменужка Петкова изясни, че състезанието за назначенията на шефове на Българския енергиен холдинг е завършил в края на март по законова процедура, подкрепена от Българска социалистическа партия. Сред назначените е и някогашният народен представител от ГЕРБ Валентин Николов.

Арман Бабикян от " Изправи се! Мутри вън! "  заяви, че не е нужно депутатите да си играят на " Кой е по-голям опозиционер ". 

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков счита, че мораториумът е противоконституционен. Биков прикани останалите да кажат дали ще ръководят, защото ГЕРБ има намерение да върне мандата в границите на деня.

" Колко от назначенията са на Движение за права и свободи и персонално на Делян Пеевски? ", попита депутатът от левицата Стоян Мирчев. Думите му бяха във връзка изявлението на зам.-председателя на ПГ на  Движение за права и свободи Йордан Цонев, че Движение за права и свободи поддържа мораториума, само че има подозрения за конституционността на прекъсването на назначенията.

" Назначенията на Движение за права и свободи и на Пеевски са нула ", отговори Цонев.

Нинова заяви, че Йордан Цонев ѝ казал пред управлението на Българска социалистическа партия в петък да оттегли предложението за мораториума. " Другата седмица ще те подкрепим, че има няколко публични поръчки и няколко концесии на плажове ", цитира соцлидерката.

Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи отхвърли да е изричал сходни думи. Той твърдял, че решението, написано в подобен тип от социалистите, че би затруднило длъжностен кабинет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР