Парламентът на Литва стана днес поредната институция в света, окачествила

...
Парламентът на Литва стана днес поредната институция в света, окачествила
Коментари Харесай

Литовският парламент осъди действията на Китай срещу уйгурите

Парламентът на Литва стана през днешния ден следващата институция в света, окачествила като геноцид третирането на тюркското мюсюлманско малцинство уйгури в Китай от страна на управляващите, съобщи Българска телеграфна агенция.

В необвързваща резолюция, която одобриха, литовските депутати приканват Организация на обединените нации да стартира следствие на лагерите за превъзпитание в китайския Синцзян-уйгурски самостоятелен регион, а Европейската комисия - да преразгледа връзките си с Пекин, заяви Ройтерс.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент употребява термина геноцид, с цел да квалифицира дейностите против уйгурите в Китай. Същото направиха парламентите на няколко страни, измежду които Англия и Канада.

Китайското държавно управление твърди, че не нарушава правата на малцинствата, и жигосва страните, които приказват за геноцид, съгласно Пекин, с пропагандни цели.

Правозащитни организации, откриватели и някои западни парламентаристи споделят, че управляващите в този китайски регион държат от 2016 година към един милион уйгури и членове на други мюсюлмански общности в мрежа от лагери.

Първоначално Пекин отхвърляше съществуването на такива лагери, само че след това сподели, че това са центрове за професионална подготовка, предопределени да изкоренят религиозния екстремизъм .

Резолюцията, призната с гласовете на три пети от литовските депутати, приканва още Китай да анулира закона за националната сигурност в Хонконг, да допусне интернационалните наблюдаващи в Тибет и да стартира диалози с живеещия в заточение в Индия нравствен водач на хималайската област Далай Лама.

Литовският министър председател и външен министър участваха в залата, само че не участваха в гласуването.

Присъединена принудително към Съюз на съветските социалистически републики през 1940 година и претърпяла няколко десетилетия на репресии до разпадането му половин век по-късно, Литва към този момент е член на Европейски Съюз и НАТО. Тя постоянно упорства Западът да схване по-твърда линия към Русия и комунистически страни като Китай.

През март Литва разгневи Пекин, като разгласи, че до края на тази година ще отвори комерсиално посланичество в Тайван. Комунистически Китай счита самоуправляващия се остров за своя отделила се провинция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР