Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на

...
Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на
Коментари Харесай

Парламентът възложи на енергийния министър да търси инвеститори за АЕЦ Белене


Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене " взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана в настрана планово сдружение. Решението беше взето със 172 гласа " за ", 14 " срещу " и 2-ма въздържали се. Вносители са ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Решението бе взето след бурни диспути, които обаче не се водеха всъщност за проекторешението.

Сега министърът следва да провежда, координира и управлява провеждането на договаряния с евентуални вложители и производители на съоръжение, да предприеме дейности за създаване на процедура за избор на стратегически вложител и да предложи благоприятни условия за структуриране на плана в период до 31 октомври 2018 година

Депутатите предложиха на Министерския съвет да предприеме дейности за анулация на решението си от 29 март 2012 година по отношение на строителството на централата. Със 74 гласа " за ", 40 " срещу " и 81 въздържали се Народното събрание отхвърли проекторешението на " Българска социалистическа партия за България " за анулация на мораториума, гласуван от Народното събрание на 29 март 2012 година, върху строителството на АЕЦ " Белене ".

Повече от два часа депутатите обсъждаха двете проекторешения - едното, импортирано от " Българска социалистическа партия за България ", за анулация на мораториума върху строителството на АЕЦ " Белене ", и другото, на ръководещите - за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на централата, взаимно със стратегически вложител. Политическите сили в Народното събрание без Движение за права и свободи показаха поддръжка за предприемането на дейности за създаване на АЕЦ " Белене ". Българска социалистическа партия и ГЕРБ се съгласиха, че най-лошият вид е нищо да не се прави със закупеното съоръжение за АЕЦ " Белене ". Те обаче влязоха в спор дали през днешния ден би трябвало да се анулира и мораториумът за строителството на централата, с цел да се привлекат вложители.

От " Обединени патриоти " и " Воля " също показаха поддръжка за построяването на централата. От Движение за права и свободи показаха, че няма по какъв начин да поддържат решение с неразбираем излаз. Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия разяснява, че с първа точка от проекторешението на ръководещите се " връзват ръцете " на държавното управление и се прави невероятно планът да бъде осъществен. С това решение се показва съмнение към вас, г-жо министър, сподели Бойчев. По думите му един вложител ще направи разбор на средата и ще види, че има решение на Народното събрание, в което се твърди, че площадката е сеизмична и с което се стопира планът. Да не се анулира решението на Народното събрание от март 2012 година е двуличие, разяснява Бойчев.

Александър Ненков от ГЕРБ добави, че в решението единствено са обяснили какво значи пазарен принцип за реализацията на плана. Не мога да се съглася, че Народното събрание и болшинството нямат доверие в личния си министър, разяснява той. Ненков уточни, че са предложили решение, което е много внимателно. Да не прибързваме и да не твърдим с гръмки заглавия по какъв начин рестартираме плана, прикани той. Нищо не рестартираме, даваме мандат в идващите пет месеца да се създадат изследвания какъв би бил инвеститорският интерес, добави Ненков.

Ако бъдещите вложители имат съществено предпочитание и виждат сериозен стопански и финансов капацитет, то те биха били склонни да поемат по-големия риск, който сме задали във опциите за договаряния, означи той. Разбира се, че би трябвало да отменим решението на Народното събрание, само че по кое време е моментът да го отменим - когато Министерският съвет анулира своето решение, тъй като ние сме го подкрепили, разяснява Валентин Николов /ГЕРБ/. Ако " Белене " би трябвало да се случи, ще се случи тъкмо, когато му е моментът, когато се извеждат мощности, разяснява той.

Съгласни сме с вашите стопански причини, правя възражение на това, че сега говорите неща с противоположна логичност на това, с което обяснявахте за какво спирате плана " Белене ", репликира го Румен Гечев от левицата. Защо не признаете пред българските гласоподаватели, че се промени политическата конюнктура и понесохме милиарди загуби за това, че обслужвахме непознати ползи, попита той. Сега ли разбрахте, че планът " Белене " е стопански преференциален, попита Гечев. По думите му в света няма губеща атомна централа.

Искрен Веселинов изрази безапелационна поддръжка на " Обединени патриоти " за създаване на АЕЦ " Белене " на пазарен принцип. По думите му това би трябвало да е план, който основава изгоди за страната ни. Славчо Атанасов от Патриотите разяснява, че " Белене " ще се построи, когато има политическа воля. След толкоз години виждам, че политическите сили имаме общо мнение, че централата би трябвало да се построи, съобщи с оптимизъм той. Веселин Марешки сподели, че за " Воля " построяването на АЕЦ " Белене " е безспорен приоритет, както и развиването на нуклеарна енергетика в България. Трябва воля - към този момент има воля в Народното събрание, дори има ПГ на " Воля ", и може би това е знакът, че този план към този момент би трябвало да бъде приключен, добави той.

Павел Шопов от " Обединени патриоти " разяснява, че зад този план са от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". Но по думите му срещу са от Движение за права и свободи, тъй като в Турция се строи атомна електроцентрала. Против са и тези пред входа на Народното събрание, които бяха по-малко, в сравнение с са персонажите на барелефа на Паметника на Царя Освободител, в това число самият Цар Освободител и конят му, които те ненавиждат, единствено тъй като са съветски, добави той. Движение за права и свободи има ясно обрисувана политическа еднаквост и се грижим задоволително за националния интерес на страната, репликира го Ерджан Ебатин от Движението.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разяснява, че министър председателят го няма и по тази причина този спор е заблуждение на Народното събрание. Няма политическа воля, и извън няма политическа воля, съобщи Аталай. По думите му без разрешението на " Атомстройекспорт ", без разрешението на Путин, нищо няма да се случи, планът е съветски. Ако искахме да водим сериозен спор за енергетиката, трябваше да представим нуждата от разкриване на нови мощности при закриване на остарели, разяснява Аталай. Решението, което ще вземете през днешния ден, е ваше, ние няма по какъв начин да подкрепим неразбираемия излаз от едно решение, добави депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР