Парламентарната правна комисия изпадна в безпрецедентна ситуация, след като отхвърли

...
Парламентарната правна комисия изпадна в безпрецедентна ситуация, след като отхвърли
Коментари Харесай

"Малко нелепо": Правната комисия два пъти отхвърли дневния си ред и не изслуша Славов

Парламентарната правна комисия изпадна в невиждана обстановка, откакто отхвърли на два пъти дневния си ред и беше принудена да закрие съвещанието. Това стана в наличието на правосъдния министър Атанас Славов, който беше извикан, с цел да бъде изслушан за избора на изпълняващ функционалностите основен прокурор.

 Сарафов даде поръчка да Сарафов даде поръчка да " почисти " прокуратурата от неприятни практики и от тези, които ги основават

Отхвърлянето на дневния ред, гласуван на два пъти и след 15 минутна отмора, стана с гласовете на ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи, които гласоподаваха " въздържал се ".

В началото депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова предложи точката с чуването на Славов да отпадне, тъй като тя е включена и в дневния ред на Народното събрание, а на следващия ден следва пленумът на правосъдния съвет да дебатира по предложение на Славов дали прокурорската гилдия е имала право да назначи изпълняващ длъжността основен прокурор, след отстраняването на предходния Иван Гешев.

Миналата седмица, по-малко от 24 часа, откакто президентът Румен Радев подписа декрет за освобождението на Гешев, прокурорската гилдия се събра и избра неговият досегашен заместител и конкурент Борислав Сарафов. Според организации и магистрати обаче пленумът е органът, който би трябвало да назначи краткотраен титуляр.

 Славов предлага правосъдният съвет да разиска кой е трябвало да избере и.д. основен прокурор Славов предлага правосъдният съвет да разиска кой е трябвало да избере и.д. основен прокурор

Предложението на Атанасова беше отхвърлено, само че след това, когато трябваше да се гласоподава целият дневен ред, той не беше признат. Тогава Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната - Демократична България " предложи да се излезе в 15 минутна отмора и прикани депутатите да премислят позицията си. След паузата обаче резултатът беше същият.

" Малко неуместно се получава ", се чу имитация на народен представител от комисията. Според Гроздан Караджов от " ИТН " се е стигнало до " неучтива обстановка ", при която надали не е имало полемика дали един министър е мечтан или нежелателен. " Сякаш не толкоз не желаеме министъра, а не желаеме да чуем какво ще ни каже ", съобщи Караджов.

Славов прикани депутатите да не го жалят и напомни, че той е министър на правораздаването в парламентарна република и би трябвало да се отзовава постоянно, когато е извикан от депутатите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР