Тя добави, че 40 % от всички случаи на трафик

...
Тя добави, че 40 % от всички случаи на трафик
Коментари Харесай

40 % от всички случаи на трафик на хора са свързани с трудова експлоатация

Тя добави, че 40 % от всички случаи на трафик на хора са свързани с трудова употреба. Жертвите са мъже, дами, деца, жители на Европейския съюз и трети страни, както нискоквалифицирани служащи, по този начин и висококвалифицирани. Понякога става дума за пране на пари и данъчни закононарушения, сподели Несторова, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ от тази незаконна активност се генерират към 245 милиарда $, като 76 милиарда $ са свързани с принудителен труд в частния бранш . Несторова уточни, че бизнесът има съществени отговорности за съблюдаване на човешки права.

По думите ѝ трафикът на хора е съществено закононарушение и нарушение на човешките права. Затова за трафика на хора се приказва като за модерно иго, въпреки жертвите да не наподобяват като плебеи, разяснява тя. Трафикът на хора е подкрепят от нарушаване на трудово законодателство, обвързван е с политика за понижаване на разноски, уточни Несторова.

България продължава да е страна на генезис на жертви

Трафикът на хора е закононарушение с последствия и за жертвите, и за обществото. А когато става дума за трудова употреба, приказваме за тежко нарушение на човешки права, сподели Ваня Стойнева, шеф на политическия кабинет на заместител министър-председателя Людмила Петкова и ръководител на Националната комисия за битка с трафика на хора (НКБТХ).

Ваня Стойнева
Снимка: БТА

Все по-често потърпевшите са въвлечени и в други закононарушения, сподели тя.

България продължава да е страна на генезис на жертви . Трафикът на хора за трудова употреба се изравнява с този, който цели полова употреба, съобщи Стойнева

За фирмите е мъчно да наблюдават по какъв начин сътрудниците им съблюдават правата. Важно е съдействието с правоприлагащите органи, уточни тя и добави, че България е изправена пред редица провокации, свързани с този проблем.

Как Германия бори трудовата употреба

Обществената информираност за риска от трафик на хора към този момент е доста по-висока, сподели посланикът на Германия у нас Ирене Планк на конференция за усилване на ролята на частния бранш в битката с трафика на хора и трудовата употреба във веригите за доставки.

Ирене Планк
Снимка: БТА

През 2010 година в Германия не си давахме сметка за това, което се случва , само че през 2012-2013 година всичко се промени. Започнахме да разбираме, че там, където се шият облекла, изискванията не са положителни, сподели дипломатът.

Гражданското общество се засилва след два големи пожара във заводи за облекла. Тогава стана ясно, че би трябвало явен проект за деяние. Такъв беше признат няколко години по-късно, уточни Планк.

Много компании се оправиха отлично, имаше и такива, които към този момент прилагаха правилата на Организация на обединените нации, преди да бъде гласуван този проект за деяние, сподели дипломатът и добави, че в страната ѝ е имало компании, които не са разбирали защо става дума и такива, които са се чувствали безпомощни.

И защото по-голямата част от компаниите не съумяха да ползват този проект, се наложи да бъдат гласувани законови промени , сподели още немският дипломат.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР