Турция предприема мерки за борба със спада в раждаемостта, информират

...
Турция предприема мерки за борба със спада в раждаемостта, информират
Коментари Харесай

Турция предприема мерки за борба със спада в раждаемостта

Турция подхваща ограничения за битка със спада в раждаемостта, осведомят турските медии.

Министерството на фамилията и обществените услуги подхваща самодейност за осъществяване на изследвания в градовете с най-ниска раждаемост и най-голям % на разводи в опит да се оправи с невиждания спад на раждаемостта в Турция, отбелязва в. „ Хюриет “.

Според статистическите данни за раждаемостта през 2023 година, оповестени от Турския статистически институт (Тюркстат), в страната се следи забележителен спад на раждаемостта, която доближава най-ниското си записано ниво напоследък.

По данни на Тюркстат до момента в който през 2001 година приблизително на жена в страната са се падали по 2,38 раждания, през 2023 година коефициентът на плодовитост спада до 1,51 живородени деца на жена в детеродна възраст.

На съвещание неотдавна на Изпълнителния съвет на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) са били разисквани вероятни ограничения за стимулиране на двойките да имат повече деца.

Обсъдено е било в частност предложение за удължение на отпуска по майчинство от четири месеца на една година. Тази концепция е одобрявана от министерството на финансите. 

Планира се също по този начин да бъдат осъществени специфични изследвания в градовете Карабюк, Зонгулдак и Бартън, където раждаемостта е най-ниска, както и в Измир, Анталия и Караман, където броят на разводите е висок.

Експертите ще водят разговор със фамилиите и разведените двойки. Вследствие на оценката от тези диалози специалистите ще изготвят проект за деяние за тези райони.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР