Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва двамата кандидати за

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва двамата кандидати за
Коментари Харесай

Гюров и Каримански представиха вижданията си за БНБ в бюджетната комисия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва двамата претенденти за началник на Българска национална банка (БНБ) – Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната ” и Любомир Каримански от „ ИТН ”.

В началото на съвещанието породи полемика дали Гюров да бъде изслушан, само че в последна сметка той бе позволен. Това се наложи, защото от ГЕРБ имаха подозрения дали докторската му степен е приета в България.

Андрей Гюров бе изслушан първи, защото участниците бяха изслушани по азбучен ред.

" За мен е голяма чест бъда номиниран от " Продължаваме промяната " за тази виновна позиция, само че най-много и отговорност. Надявам се да проведем една стойностна и аргументирана полемика. Ще стартира с актуалното положение на страната и провокациите, пред които тя е изправена. Намираме се в един значим миг за стопанската система на страната, както и за Българска народна банка. Имаме резултатите от Covid рецесията в банковата система, високи цени на енергоносителите и някои съществени първични материали, покрай страната ни се води война. В същото време страната ни е член на валутния механизъм и е направила дейни стъпки към присъединение към Еврозоната ", сподели още Гюров. Според него е значимо да се обезпечи последователност и да се подхващат стъпки за справяне с провокациите, пред които е изправена нашата банкова система.

" Следващият мандат ще би трябвало да откри един баланс сред посрещане на икономическите провокации пред финансовата система и предприемане на ограничения за укрепване и стабилно развиване на българската банкова система ", сподели той и регистрира, че има пет целта, които да са в основата на стратегическия проект за ръководство - ефикасен и съвременен банков контрол, подготовка и ръководство на процесите по приемане на единната валута, цифрова промяна на финансовия бранш, възстановяване на връзката и издигане престижа на Българска народна банка като мечтано и уважавано място за работа.

Гюров уточни, че Българска народна банка следва да играе дейна роля за прекосяване към еврото. Според него триумфът в тази активност изисква необятна информационна акция.

Кандидатът на " Продължаваме промяната " беше показан от ръководителя на 47-ото Народното събрание Никола Минчев. Според него Гюров има нужните обучение, професионален опит и безупречна известност за шеф на Българска народна банка.

Кандидатът за шеф на Българска народна банка Любомир Каримански благодари на Има Такъв Народ за номинацията.

" Показваме, че сме един екип и че сме поредни като екип. Затова съм признателен на всички сътрудници ", сподели Каримански. Той съобщи, че главните му цели като стратегически цели за мандата до 2028 година са в самото наличие на презентацията.

" Това е извънредно значимо да се спомене още в наличието и те се свързани с това, което касае всеки един човек в България - популацията, компаниите и най-много по какъв начин Централната банка може да помогне на държавното управление със препоръките си, тъй като Централната банка оказва препоръки към държавното управление. Почти всяка една централна банка в Европа прави това нещо по отношение на настъпилата спешна обстановка и наслагването на няколко рецесии ", сподели още Каримански.

Първата ми стратегическа цел ще бъде върху динамичното развиване на икономическите разбори, проучвания и прогнози, присъединение към Еврозоната ", изброи Каримански.

Другите му цели са още банков контрол и регулации, оценка на рисковете за банковата система, платежна инфраструктура и цифрова промяна, институционално модернизиране и развиване на Българска народна банка.

Любомир Каримански разяснява и тематиката за присъединението към Еврозоната. " Искам да се спра по-специално върху задачите, които Българска народна банка би трябвало да си сложи в тази посока. Първата цел е поради идната геополитическа обстановка час по-скоро да предприемем ограничения за съответен проект за присъединение към еврото. В момента има един проект, който е качен от юни месец 2021 година, този проект обаче би трябвало да бъде приспособен към актуалната обстановка и да бъде освежен, защото в проекта по този начин и не се включва необятна професионална полемика за въвеждането на еврото. Неслучайно споделям професионална полемика ", сподели още Каримански.

По думите му е належащо да се отчетат всички основопалагащи фактори към процеса на интеграция, измежду които въздействието на вътрешната и външната среда и дали няма да получим спомагателен потрес от инфлацията.
Каримански беше показан от ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, който означи, че Каримански паралелно с професионалното си развиване в банковия бранш, той е почитан учител. " Считаме, че господин Каримански има нужното обучение, дълготраен професионален опит, нравствени качества за шеф на Българска народна банка ", съобщи още Йорданов. По думите му той ще способства за Българска народна банка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР