Паралелното образование у нас гълта 100 млн. годишно от джоба

...
Паралелното образование у нас гълта 100 млн. годишно от джоба
Коментари Харесай

Паралелното образование: 100 млн. годишно плащат родителите за частни уроци

Паралелното обучение у нас гълта 100 млн. годишно от джоба на родителите, съгласно специалисти в образованието. Според разнообразни изследвания става дума за сив бранш с размер 600 млн. лева Парите излизат от джоба на родителите, които ги заплащат за частни уроци най-много в името на положителното показване на седмокласниците на матурите. Това сочи инспекция на NOVA.

Цените на другите места и школи варират, а всяко трето дете върви на уроци отвън учебно заведение.

Подготовката в школите излиза към 1000 лв. годишно, а самостоятелните уроци вървят сред 30 и 50 лв. на час. Според последните изследвания на учебен уебсайт 18% от учениците имат вяра в частните уроци при подготовката за учебно заведение, а сред 50 и 100 лева за дете всеки месец отиват за спомагателни курсове.

В София сумата надвишава 100 лева месечно. Инвестициите в редом обучение са най-вече при учениците в 7 клас. Има школи, които оферират курсове по всички предмети от учебно заведение - както самостоятелни уроци, по този начин и в групи от по пет-шест деца. Според инспекция на екипа на " На твоя страна " към този момент съвсем всички деца вървят на такива уроци. Някои стартират подготовката си още от 6 клас. Един колективен урок от два образователни часа в школа коства 15 лв.. За всеки възпитаник в школа месечно отиват най-малко 240 лева единствено за спомагателните уроци по български и математика.

Според формалните ценоразписи на школите самостоятелните уроци вървят сред 30 и 50 лева на час в София. Преподаването в група излиза сред 1000 и 1500 лева за образователната година. Месечните занимания в обособените курсове в школите към страната или общините ще костват сред 10 и 60 лв., демонстрира още инспекцията. В някои от частните центрове месечната такса за извънкласна активност може да доближи и 300 лева

Сметката демонстрира, че уединен родител или двама родители би трябвало да обезпечат сред 3000 и 4000 лева годишно на наследника си, с цел да са спокойни, че има късмет за положително учебно заведение. Сумите надвишават дори годишната прехрана на един възпитаник, която страната заплаща за образованието му.

От другата страна на монетата пък идва въпросът с натовареността - с учебните и извънкласните занимания на едно дете му се събират от време на време и по 10 часа над учебниците.

Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР