Парадоксалната картина Империята на светлините на Рене Магрит се продава

...
Парадоксалната картина Империята на светлините на Рене Магрит се продава
Коментари Харесай

Продават емблематична картина на Магрит в Лондон

Парадоксалната картина " Империята на светлините " на Рене Магрит се продава на търг в Лондон идната седмица и може да доближи рекордна цена за творба на белгийския сюрреалист, заяви Ройтерс.

Картината, показана от аукционна къща " Сотбис " като " шедьовър на изкуството на двадесети век ", се прави оценка на повече от 45 милиона английски лири.

Това е най-привлекателното произведение в пролетния търг на " Сотбис " за модерно изкуство, на който се оферират също шест картини на импресиониста Клод Моне, както и произведения на Пикасо, Ван Гог, Дейвид Хокни и други.

" Империята на светлините " от 1961 година е една от седемнадесет сходни платна и други 10 картини, изобразяващи улица през нощта, на Магрит, рисувани сред 40-те и 60-те години на предишния век.

На търга на 2 март ще се продаде картината, рисувана за Ан-Мари Гийон Крое, другарка на Магрит и щерка на белгийския колекционер Пиер Крое. Оттогава тя е владеене на семейството.

Картината изобразява тъмна улица в Брюксел, със силуети на дървета, улична лампа и къща, от чиито прозорци струи светлина под синьо небе и бели облаци.

" Това е евентуално един от най-известните му облици ", сподели за Ройтерс Хелена Нюман, началник на световното звено за импресионистично и модерно изкуство в " Сотбис ". Тя сподели, че първичната оценка, равняваща се на над 60 милиона щатски $, слага картината " в рекордна ценова територия за Магрит ".

Сцена от кино лентата " Екзорсистът " от 1973 година, постерът за него и корицата на албума " Late for the Sky " от 1974 година на Джаксън Браун са въодушевени от картината, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР