Екипът на кмета Димитър Бръчков подчерта със заложените и изпълнени

...
Екипът на кмета Димитър Бръчков подчерта със заложените и изпълнени
Коментари Харесай

Оправдана тържественост за откриването на завършения първи етап по проекта за античен град Хераклея Синтика край Петрич /Снимки/

Екипът на кмета Димитър Бръчков акцентира със заложените и изпълнени действия по огромния план казаното и по-рано: Хераклея Синтика е обект от първостепенно значение за община Петрич и туризма.
Проектът, който социализира обекта и включи действия за консервация и реституция, се извърши сполучливо в първия си стадий, с цел да предложи един приключен туристически артикул.
Нагледно посетителите ще могат да усетят духа на хераклейци и да се допрян до бита на античния град. Подходяща инфраструктура води и оказва помощ за разкриването на всяка една конструкция от античния полис – най-големият по поречието на Средна Струма. За голямата работа, свършено при подготовката и отбраната на плана, акцентира в приветствието си през днешния ден кметът Димитър Бръчков.

Той благодари на проф. доктор Людмил Вагалински – началник на археологическите изследвания към този момент 17години, на изпълнителите на плана, на проектантите, на съветниците, подкрепяли развиването на обекта, и не на последно място на държавното управление „ Борисов “, което обезпечи през годините забележителен запас за разкопките на терен. Значимостта на античния град за Петрич, района и България също беше акцент в изявлението на кмета Димитър Бръчков.

Церемонията по откриването на първия стадий почетоха депутатът в 49-о Народно заседание инж. Костадин Стойков, регионалният шеф Георги Динев, ръководителят на ОбС- Петрич Светла Данаилова, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, ръководителят на Общински съвет – Сандански Георги Батев, представители на компанията, която извърши плана, доста жители. Водосвет отслужи отец Ангел Кочев.
Час преди церемонията беше подредена и галерия с творби на възпитаници, участници в пленера „ Рисуваме Хераклея Синтика “, който стартира през днешния ден сутринта.

На място беше и премиерата на историческия трилър „ Мистерии в Хераклея Синтика “ с създател Ирина Вагалинска, която пристигна персонално и описа за мотивацията да напише книгата, както и детайлности за наличието. Специален акцент в програмата през днешния ден беше и камерният концерт „ Антични музикални облици на Хераклея “, който откриха с осъществявания ученици на НЧ „ Братя Миладинови - 1914 “ – Иван Стоилков и Калоян Бочуров.
Да се гордеем с древен град Хераклея Синтика!
Да продължим в бъдещето с памет!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР