Парадоксалната картина “Империя на светлината” на белгийския художник Рене Магрит

...
Парадоксалната картина “Империя на светлината” на белгийския художник Рене Магрит
Коментари Харесай

Продадоха на търг за близо 80 млн. долара картина на Рене Магрит

Парадоксалната картина “Империя на светлината” на белгийския художник Рене Магрит беше продадена за рекордната сума от 79,7 милиона щатски $ на търг в Лондон, проведен от аукционната къща “Сотбис”, съобщи Reuters, представен от novini.bg.

Това е най-високата цена, платена за произведение на сюрреалистичния създател. Досега най-скъпата картина на Магрит беше “Принципът на удоволствието”, продадена за 26,8 милиона щатски $ на наддаване, проведено от “Сотбис” през ноември 2018 година в Ню Йорк.

“Империя на светлината”, рисувана през 1961 година, изобразява нощна улица в Брюксел, на която се виждат силуети на дървета, нощна лампа и къща, от чиито прозорци струи светлина под ясно синьо небе и бели облаци.

Първоначалните упования бяха цената ѝ да надвиши 60 милиона щатски $. От “Сотбис” дефинират творбата като “шедьовър на изкуството на 20-и век”.

Картината е част от 17 сходни маслени платна и 10 други творби на Рене Маргит (1898-1967), изобразяващи улица. Те са рисувани сред 40-те и 60-те години.

Рене Магрит основава " Империя на светлината " за Ан-Мари Гийон Крое, негова другарка и щерка на настойника му, белгийският колекционер Пиер Крое. Досега картината беше фамилна благосъстоятелност. Тя е въодушевила обложката на албума от 1974 година " Late for the Sky " на Джаксън Браун, а също по този начин сцена от кино лентата “Екзорсистът” и е употребена за неговия постер.

На същия търг “Сотбис” продаде и произведения на Клод Моне. Картина от 1910 година, изобразяваща водни лилии, доближи цена от 42,5 милиона щатски $.

Произведения на Пабло Пикасо, Винсент ван Гог и Дейвид Хокни също бяха препоръчани на търга в Лондон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР