Папа Франциск, който миналата година стана жертва на изкуствения интелект

...
Папа Франциск, който миналата година стана жертва на изкуствения интелект
Коментари Харесай

Папа Франциск предупреди за „порочни“ опасности от изкуствения интелект

Папа Франциск, който предходната година стана жертва на изкуствения разсъдък с генериране на подправено изображение, предизвести за " порочните " рискове, които крие технологията и възобнови апела си за регулация в международен мащаб.   Светият отец приказва за страховете и очакванията си във връзка с изкуствения разсъдък в посланието си за Световния ден на обществените връзки на Римокатолическата черква, който ще бъде маркиран на 12 май, написа Reuters.

Папата предизвестява още за " когнитивното замърсяване ", което може да изкриви действителността, да насърчи подправени разкази и да затвори хората в идеологически камери.

" Трябва единствено да помислим за дългогодишния проблем с дезинформацията под формата на подправени вести, които през днешния ден могат да употребяват " дълбоки имитации ", а точно основаването и разпространяването на изображения, които наподобяват изцяло правдоподобни, само че са подправени - аз също съм бил обект на това ", написа Франциск.

Той има поради неговото подправено изображение, станало вайръл в обществените мрежи, което го показа облечен в бяло пухено яке с дължина до глезена.

Папа Франциск приказва и за подправени " аудиосъобщения, които употребяват гласа на обещано лице, с цел да кажат неща, които то в никакъв случай не е казвало ".

" Технологията на симулацията, която стои зад тези стратегии, може да бъде потребна в някои характерни области, само че тя става порочна, когато изкривява връзките ни с другите и с действителността ", написа папата.

Той възобнови апела си от предишния месец за правно обвързващ интернационален контракт за контролиране на изкуствения разсъдък.

Говори и за " обвързваните с AI патологии ", в това число намаляването на плурализма и разпространяването на " груповото мислене ", при което се заемат консенсусни позиции, без да се вземат поради външни рецензии или други възможности.

Папата акцентира заплахата от  AI в медиите, изключително в отразяването на войната, която съгласно него може да бъде подложена на паралелна война, водена посредством акции за дезинформация.

 AI би трябвало да поддържа, а не да отстрани ролята на публицистиката, добавя папата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР