Институцията, официално наречена Европейски икономически и социален комитет или ЕИСК,

...
Институцията, официално наречена Европейски икономически и социален комитет или ЕИСК,
Коментари Харесай

Politico: Мафиотската институция в ЕС, която не може да бъде закрита

Институцията, публично наречена Европейски стопански и обществен комитет или ЕИСК, е една от най-старите в Европейски Съюз, основана през 1958 година като конгрес за профсъюзи, работодатели и групи на гражданското общество, които да оферират препоръки на бюрократите, създаващи зараждащия се тогава обединен пазар на Европа.

Но повече от половин век по-късно ЕИСК куца на фона на съвсем десетилетие укори и то от видимо всички страни. 

Служителите се оплакват от тормоз, който остава под радара на вниманието. Европейският парламент слага под подозрение разноските на институцията и мнозина се чудят дали препоръките на ЕИСК даже оферират каквото и да било стойностно решение. 

На този декор ЕИСК се приготвя за нови земетресения. На 26 септември парламентарната комисия по бюджетен надзор се чака да гласоподава дали да утвърди бюджета на институцията, който беше 150 милиона евро през 2021 година, преди да изпрати въпроса до Екологичен потенциал. Евродепутатите отхвърлиха утвърждението на бюджета на ЕИСК през 2020 година Направиха го още веднъж по-рано тази година и има сигнали, че законотворците на Брюксел ще го създадат още веднъж идващия месец. 

Въпреки че Парламентът не може безусловно да попречи на ЕИСК да получи парите си, той може да насочи още един обществен укор към институцията, до момента в който упорства за спомагателни следствия и промени. Но самият факт, че Парламентът не може изцяло да закрие ЕИСК, е част от казуса.

Евродепутатът Томаш Здеховски, заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия, дефинира институцията като " зомби комисия ", струваща десетки милиони на Европейски Съюз. Затрупан от години на апели за премахването му, ЕИСК пламенно упорства, че би трябвало да продължи да диша.

Президентът на ЕИСК Криста Швенг сподели пред POLITICO, че организацията е " жизненоважна “, потвърждавайки, че нейното „ въздействие е по-често от стратегически темперамент “ и мъчно може да се дефинира количествено, като се има поради, че организацията всъщност е " мрежа от мрежи “.

През годините ЕИСК е предложил решения за всичко - от това по какъв начин да се спасят пчелите през " ръководство на галактическия трафик " до " геополитическото влияние на енергийния преход “. Докладите на тази институция се изготвят с присъединяване на няколкостотин неплатени " членове “ на ЕИСК, които съставляват гражданското общество, профсъюзите и работодателските групи от цяла Европа. Самият ЕИСК също е дом на 700 непрекъснати чиновници, които подкрепят членовете на ЕИСК и техния развой.

Комитетът издаде 131 необвързващи " мнения “ през 2020 година, година, в която бюджетът му беше 142,5 милиона евро.

Бивш член на ЕИСК споделя пред " Politico ", че институцията е считана за подбив от останалите звена в Европейски Съюз и се е трансформирала в организация от мафиотски жанр, която възнаграждава лоялността с покачвания и наказваща чиновници, които повдигат съществени недоволства.

В решението на Парламента да не разгласява бюджета на ЕИСК по-рано тази година, евродепутатите приканиха за външно следствие на обработката на ЕИСК на няколко тъжби за тормоз, които провокираха следствия през 2018 година и 2019 година от службата на Европейски Съюз за битка с измамите, известна като ОЛАФ. 

Една от четирите дами, които се оплакаха от отношението към тях в ЕИСК, споделя пред брюкселското издание, че въпросът към момента остава забранен, макар че е поискала " нефинансова отплата “, в това число следствие на първопричините за систематичното неприятно ръководство на ЕИСК.

Един противоречив миг е, че Яцек Кравчик, обект на следствие на ЕИСК за тормоз на работното място, към момента е член на ЕИСК. Швенг, ръководител на ЕИСК, сподели, че не може да го в профил, тъй като членовете са политически назначени лица, следени от членове на Европейски Съюз.

Някога Кравчик беше водещият претендент за идващия президент на ЕИСК, само че управлението на институцията изиска той да отдръпна кандидатурата си, откакто следствие на държанието му разкри отчети, че той крещи, омаловажава и злонамерено подлага на критика чиновници, причинявайки психологични проблеми.

Кравчик, който отхвърли каквото и да е нарушаване, твърди, че е бил цел на проведена акция за подкопаване на кандидатурата му за президент на ЕИСК. Белгийските прокурори в последна сметка започнаха наказателно следствие на държанието му.

Въпреки всичко казано дотук, Кравчик един от формалните членове на ЕИСК.

Мултимилионните дневни разходи по време на пандемията 

Парламентът на Европейски Съюз изрази угриженост по отношение на разноските на ЕИСК по време на пандемията, когато преди този момент отхвърли да освободи бюджета на институцията.

Исторически ЕИСК е давал на членовете си дневни надбавки за дните, в които участват на съвещанията на ЕИСК. Средствата могат да се употребяват за храна, квартира и локален превоз (междуградските пътувания се възвръщат отделно). ЕИСК реши да предложи понижени дневни на своите 329 членове по време на пандемията, макар че съвещанията се реалокираха онлайн. В последна сметка институцията е похарчила 2,3 милиона евро за дневни за пандемия през 2020 година

Членовете на Екологичен потенциал също означиха близо 1,5 милиона евро, които ЕИСК е похарчил за надбавки за своите най-активни членове за осъществяване на ИТ надстройки по време на пандемията.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР