Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе сериозен удар на цялата международна

...
Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе сериозен удар на цялата международна
Коментари Харесай

Защо Интерпол се нуждае от Тайван

Пандемията, породена от Covid-19, нанесе сериозен удар на цялата интернационална общественост, като докара след себе си и редица нови провокации. Един от главните проблеми, пред които следва светът да се изправи, е засилилата се киберпрестъпност. В тази връзка от Бюрото за престъпни следствия на Тайван са безапелационни - страната би трябвало да взе участие като наблюдаващ на Общото заседание на Интерпол. Хиан Чиа-лу изрази позицията на страната по този въпрос:

" Борбата с киберпрестъпността в ерата след пандемията: Тайван може да помогне

През 2020 година пандемията, породена от Covid-19, нанесе огромни вреди на целия свят. В средата на май месец тази година в Тайван броят на случаите внезапно се усили. Когато страната се нуждаеше от помощ най-вече, сътрудници като Съединени американски щати, Япония, Литва, Чехия, Словакия и Полша, както и COVAX Facility неотложно се ангажираха да дават ваксини на Тайван, позволявайки на страната последователно да възвърне контрола си над пандемията. Това е доказателство за взаимните интернационалните старания за справяне със сериозните провокации, подбудени от Covid-19. Същите взаимни старания ще бъдат нужни и за справяне с възходящите интернационалните киберпрестъпления в ерата след пандемията и Тайван е подготвен да даде своя принос.

Нарастващото значение на кибертехнологиите след пандемията

По време на пандемията тайванските държавни организации и частни компании следваха антипандемични политики за попречване на клъстерни инфекции. Хората започнаха да работят от у дома и учебните заведения минаха на онлайн образование. Потребителите се насочиха към електронната търговия и онлайн платформите за поръчка и доставка на храна. Пандемията докара до тези промени в живота на хората и въпреки сигурно в обозримото бъдеще да се чака тя да отслабне, развиването на кибертехнологиите е в своя подем. Това фундаментално промени метода, по който живеем, работим, учим, релаксираме и надлежно води до напълно нов метод на живот.

Зависимостта от кибертехнологиите от своя страна улесни нарушителите да употребяват слабите места в сигурността. Ето за какво точно киберсигурността ще бъде един от най-важните въпроси в ерата след пандемията.

Киберпрестъпността не познава граници, трансграничното съдействие е ключът

Киберпрестъпността не познава граници – жертвите и причинителите на закононарушението могат да бъдат ситуирани в разнообразни страни. Най-често срещана е телекомуникационната машинация. Транснационалното съдействие е належащо, с цел да бъдат изправени пред съд интернационалните незаконни групи.

През 2020 година тайванската полиция употребява разбор на огромни бази данни, с цел да разпознава голям брой тайвански жители, обвинени в осъществяване на незаконни интервенции в Черна гора. Тайван се свърза с Черна гора и предложи взаимна правна помощ, което най-после докара до три разкрити интервенции и 92 задържани обвинени. Смята се, че обвинените лица са измамили над 2000 души в Китай, причинявайки финансови загуби, възлизащи на 22,6 милиона $. Заподозрените са тайвански жители, жертвите са китайци, а незаконните интервенции са осъществени на територията на Черна гора. Благодарение на взаимното съдействие схемата бе разкрита.

Сексуалната употреба на и младежи е различен главен проблем, за чието разрешаване страните по света поставят всички старания. През 2019 година тайванската полиция получи информация от виртуалната мрежа към Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на Съединени американски щати CyberTipline, че южноафрикански жител в Тайван е обвинен в качване на огромни количества детска порнография в интернет. Тайванската полиция бързи откри обвинения и претърси жилището му, изземвайки доказателства за детска порнография. Полицията откри фотоси и видеоклипове, на които той полово похищения върху тайвански деца. Незаконните изображения са съхранявани на сървъри в Съединени американски щати. Този случай е следващо доказателство за изгодите и нуждата от транснационално съдействие.

Киберпрестъпността включва трансгранични следствия. Трябва да се има поради обаче, че юрисдикциите и дефинициите на закононарушенията варират при другите правоприлагащи организации по света. Престъпните групи схващат това прекомерно добре и се възползват, бягайки в други страни, с цел да понижат вероятността да бъдат хванати. Подобно на Covid-19, киберпрестъпността може да засегне хора във всяка страна. Ето за какво, тъкмо както светът сплоти напъните си за битка с пандемията, битката с киберпрестъпността изисква съдействието на интернационалните полицейски сили, които да споделят информация между тях. Само тогава множеството закононарушения могат да бъдат предотвратени, което на собствен ред би разрешило на хората по целия свят да се радват на по-безопасен живот.

Тайванските полицейски управляващи от дълго време се стремят да насърчат интернационалното съдействие в битката с трансграничната престъпност. Те разполагат със профилирано звено за следствие на високотехнологични закононарушения (High Technology Crime Investigation Unit) и професионални следователи на кибепрестъпления. Бюрото за престъпни следствия (CIB) под шапката на Национална организация „ Полиция “ към Министерство на вътрешните работи сътвори лаборатория за цифрова криминалистика, която дава отговор на интернационалните стандарти. Лабораторията получи първата в света акредитация по ISO/IEC 17025 за разбор на стратегии за Windows от Тайванската фондация за акредитация. През 2021 година CIB стандартизира своите процедури за разбор на злотворен програмен продукт в допълнение към основаването на механизми за разбор на файлове и мрежов разбор. Опитът на Тайван в битката с кибепрестъпността ще бъде от изгода за световните старания за създаване на по-безопасно киберпространство.

Тайван може да помогне за основаването на по-безопасен свят

Пандемията, породена от Covid-19, акцентира обстоятелството, че заболяванията надвишават националните граници и могат да обиден всеки – без значение от цвета на кожата, етническата принадлежност, езика и пола. Недоверието, различията и неналичието на бистрота сред нациите форсираха разпространяването на вируса. Само когато интернационалните сътрудници си оказват взаимна помощ и споделят информация, опит и ваксини, светът може да преодолее пандемията по-бързо и сполучливо.

По същия метод стои въпросът и с превъзмогване на киберпрестъпността – не би трябвало нито една страна или полицейска организация в международен мащаб да бъде изключвана. За да се бори дейно с киберпрестъпността и да ускори световната киберсигурност, светът би трябвало да си сътрудничи. Тайван се нуждае от поддръжката на всички и може да помогне със своя опит.

Ние призоваваме интернационалната общественост да поддържа кандидатурата на Тайван да участва на Общото заседание на Интерпол като наблюдаващ тази година и да взе участие в срещите, механизмите и обучителните действия. Прагматичното и свястно присъединяване на Тайван би помогнало да създадем света по-безопасно място за всички. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР