Пандемията, предизвикана от коронавируса, само за година напълно промени ситуацията

...
Пандемията, предизвикана от коронавируса, само за година напълно промени ситуацията
Коментари Харесай

Увеличава се броят на свободните жилища

Пандемията, провокирана от ковид, единствено за година изцяло промени обстановката на пазара на жилища в Гърция – спад в покупко-продажбите, растеж в броя на непродадените жилища, скок в броя на жилищата, които се отдават чартърен и заледяване на цените, написа изданието Ekathimerini, базирайки се на разбор за пазара на жилищните парцели на компанията Arbitrage Real Estate.

Макар офертните цени на жилищата да остават устойчиво високи поради дребният размер предлагани парцели ново строителство, в последно време се следи спад от към 20%. „ Очакваме лек спад в цената в Атина по отношение на първото тримесечие на предходната година. Това ще засегне най-много вторичния пазар “, разяснява Йоанис Орфанос, сътрудник в Arbitrage Real Estate Иоаннис Орфанос. По думите му, през последното тримесечие на 2020-та, вследствие на пандемията, броят на покупко-продажбите с жилища в Гърция регистрира спад от 30%, като броят на осъществените покупко-продажби е едвам 3734. „ Чуждестранните и локални купувачи, които желаеха да придобият туристически парцели, отложиха инвестицията частично поради лимитираните пътувания, частично и поради забележителен спад в транзакциите по програмата „ Златна виза “ “, добавя Орфанос.

Анкетата, извършена от компанията, демонстрира че покупателната дарба на фамилиите в Гърция остава една от най-ниските в държавите-членки на Европейския Съюз. Едва 0.53% от гърците имат намерение да купят ново жилище в околните 12 месеца. Тенденцията блестящо се обрисува в непрекъснато растящия брой обекти за продажба. В края на 2020 година техният брой е бил 228 838 единици, или с 10% повече по отношение на същия интервал на 2019-та.

В резултат на антикоронавирусните ограничавания също се следи забележителен спад в бранша на наемите. Достъпните от ценова гл.т. жилища в края на предходната година, са се нараснали до 67 804 броя, или със 63% на годишна база.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР