Пандемията от ковид-19, нарушените вериги на доставки, войната в Украйна

...
Пандемията от ковид-19, нарушените вериги на доставки, войната в Украйна
Коментари Харесай

Future of Work: Какво искат лидерите за екипите си?

Пандемията от ковид-19, нарушените вериги на доставки, войната в Украйна и последвалият скок на цените на съществени артикули и енергийни източници сътвориха чувство за неустановеност в целия свят. В такава наситена с рецесии среда за бизнеса е от изключителна значимост водачите на фирмите и организациите да са персони, които реагират по най-адекватния, еластичен и насочен към хората метод. Комуникирането към екипите на точна и ясна цел е от извънредно значимо значение за мениджърите на водещи компании в страната. Друг значим миг в това да създаваш удобна работна среда на хората си е да им даваш опция за баланс сред професионалния и персоналния живот.

Това са част от изводите, до които доближиха участниците в лидерския спорен панел от шестнадесетото издание на конференцията за HR и водачество The Future of Work Summit 2023 , проведена от " Капитал " и " Кариери ". В полемиката участваха Питър Рубен, основен изпълнителен шеф на " ОББ ", Елена Дречева, ръководещ шеф на Konica Minolta за България, Патрик Бернар, общоприет управител на " Latecoere България ", Лора Иванова, шеф " Корпоративни клиенти " в Гугъл Cloud, Стефан Мауерсбергер, сътрудник и районен водач за Централна, Южна и Източна Европа в Kincentric. Модератор на панела New leadership for a new era беше Мария Гергова-Бенгтсон, създател и изпълнителен шеф на United Partners (UPN).
В момента има доста провокации и имам вяра, че те се отразяват на метода, по който водачите се държат, работят и възнамеряват бъдещето. Мария Гергова-Бенгтсон
създател и изпълнителен шеф на UPN

Как наподобява водачеството в света на голям брой рецесии? Днес не приказваме за водачество от позиция просто да бъде свършена добре работата. " В днешното време на турбуленции се изискват доста повече качества като емпатия, еластичност, приемливост и soft skills (меки умения - бел. ред.). За да ръководи връзката с сътрудници, клиенти и сътрудници, сигурността и комфортът на хората на един водач са основни за представянето на екипа ", счита Лора Иванова от Гугъл.

Светът е променлив, а смяната е непрекъсната. " Една от основните задания на водача е да обезпечи някакво чувство за ясна посока " макар множеството промени и рецесии, счита основен изпълнителен шеф на ОББ Питър Рубен. Според него това ще се реализира посредством ясно комуникиране към екипа задачите на компанията и изяснява: " Това дава рамка и известна непоклатимост на чиновниците в компанията. "
Реклама
Стефан Мауерсбергер счита, че фирмите страдат поради множеството рецесии, от една страна, а от друга, от конкуренцията на пазара на труда. Според него от изключителна значимост е да се дефинира задачата на екипа, както и да се изясни за какво това е значимо за организацията. Кои са най-важните качества на водачите? " Задачата на водачите е една и съща през вековете. Основната ни задача е да подготвим нашите екипи и организации за по-доброто бъдеще ", споделя Елена Дречева от Konica Minolta. Днес 63% от хората в компанията ѝ са милениали, които живеят в цифрова среда и " чакат същото прекарване и в компанията. " Затова нейният апел към водачите е да употребяват технологиите, с цел да накарат своите чиновници да се усещат по-щастливи.

" Да си любопитен е доста значимо, тъй като това е основата за създаване на висока продуктивност, екипи и просвета на учене, а също и да бъдем съпричастни повече от всеки път, тъй като онлайн работата е насочена към задания ", споделя още тя и изяснява: " Изграждането на връзки с компанията е доста значимо в днешно време, тъй като хората са обществени същества и имат потребност да поддържат връзка, с цел да си сътрудничат по по-лесен метод. "

Според Патрик Бернар, общоприет управител на " Latecoere България ", за водачите е основно да имат ясни полезности и цели. " Ключово е да поддържаме ясна връзка с нашите хора, тъй като задачата е да бъдем привлекателни като шеф, само че освен като възнаграждение, а и от позиция на благополучието в компанията. " Смятате ли, че хората в компанията, която ръководите, са щастливи? В Konika Minolta мерят степента на задоволеност на чиновниците си посредством customer satisfaction survey, на който за тази година резултатът е 8.2, което е с 0.9 пункта повече от междинното за бранша. " Най-важното за мен е водачът на една компания в България да съобрази полезностите на нашите сътрудници със тактиката на компанията, с цел да знаят, че правят в действителност значима работа за триумфа на Koniсa Minolta. Това ще докара до най-висока продуктивност и удовлетворени клиенти ", счита Елена Дречева. Как един водач може да направи екипа си благополучен? " Ако погледнете обратно към 80-те години на предишния век допреди три-четири години, имаше непрекъснато повишаване на ангажираността на чиновниците ", споделя Стефан Мауерсбергер, като по време на пандемията от ковид-19 тя е достигнала своя връх. " Това, което се случи, е, че чиновниците в действителност оцениха какъв брой адаптивни са организациите и какъв брой налични са даже висшите мениджъри ", споделя още той. Според него след пандемията ангажираността на чиновници е спаднала и към момента никоя компания не е изцяло схванала по какъв начин да се оправи с това проблем, въпреки и да поставят старания.

За Питър Рубен в резултат на дигитализацията целият финансов бранш е извърнат с главата надолу. Това постанова придобиването на нови умения, тъй че чиновниците и организациите се нуждаят от повече еластичност при осъществяването на работните им отговорности. Според него водачите би трябвало да са щастливи на позицията си, тъй като " по какъв начин можеш да ръководиш хората, в случай че не си уверен в това, което правиш, и нямаш силата за това? " Кои са най-големите провокации, с които сте се сблъсквали като водач, и по какъв начин ги преодолявате? " През последните 15 години провокациите бяха разнообразни, само че в последна сметка задачата е една и съща - да покажем на хората, че сме привлекателни като шеф ", споделя Патрик Бернар. Според него " ключът е да сме наясно какво чакаме, къде желаеме да отидем и да помогнем на нашите хора да порастват, с цел да ги задържим при нас. "
Реклама
Лора Иванова от Гугъл споделя, че едно от главните провокации, с които се е сблъсквала, е да бъде самодейна с нови хрумвания, с цел да позволи работни проблеми или да усъвършенства такива. Понякога в такива обстановки е срещала съпротивата на сътрудниците си, за които концепциите ѝ не са били работещи. Друго предизвикателство е приемането и даването на градивна противоположна връзка, която преди самата тя е приемала персонално. " Идеята е да разберете какво седи зад нея и какви са разновидностите да извършите служителя по-добър или да разберете държанието му в даден интервал от време. " От какво се страхувате и защо сте оптимист във връзка с работата на хората във вашата организация? " Компанията ни се развива и би трябвало да наемем доста хора. Трябва да ги обучим и да ги задържим ", разкрива Патрик Бернар и добавя: " В момента в България има голямо текучество и отсъстващи от работа, а нашата цел е да бъдем по-атрактивни (като шеф - бел. ред.). " Според него " ясният и добър баланс сред персоналния и професионалния живот е основен, с цел да покрие упованията на новото потомство. " Важно също по този начин е " хората да схванат за какво са там и каква е добавената стойност, която те дават на компанията. " Как адаптирате лидерските си цели, с цел да посрещнете провокациите и опциите на изменящата се среда? Ambidexterity значи с идентична лекост да употребявате и двете си ръце. Според Елена Дречева: " Лидерите, от една страна, имаме запаси и активи и би трябвало да реализираме краткосрочни цели, а въпреки това, би трябвало да използваме всички благоприятни условия, с цел да осигурим предстоящ напредък и триумф. Така че от тази позиция в действителност би трябвало да намерим баланс. " За нея водачите би трябвало да са по-фокусирани върху индивида. " Бъдещите работни места би трябвало да са фокусирани върху хората, тъй като нормално се концентрираме върху организационната конструкция, върху работните функции, а в този момент е моментът, когато би трябвало да се концентрираме върху хората и да персонализираме работата си колкото е допустимо повече. "
Свързани публикации The Future of Work Summit 2023: Научените уроци от пандемията 18 септември 2023, 17:40 Ани Филипова: Принципите за ръководство на човешкия капацитет остават същите 5 септември 2023, 17:03 Симон Щолцоф: В бъдеще работното място ще е по-скоро мрежа, в сравнение с физически офис 10 юли 2023, 10:47 Хоум офис - единствено за определени браншове в България, всеобща процедура в Северна Европа 15 юни 2023, 07:15 Студенти и преподаватели имат специфичен достъп до " Капитал " 22 май 2023, 09:59 " Телерик " рокада във фонда Eleven: Светозар Георгиев заменя Васил Терзиев 18 май 2023, 09:06 Новите чиновници се интегрират по-трудно в компании, които работят отдалечено 9 ноември 2022, 15:03
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР