Пандемията от коронавируса е отнела милиони години живот от човечеството,

...
Пандемията от коронавируса е отнела милиони години живот от човечеството,
Коментари Харесай

Човечеството загуби над 20 милиона години живот заради коронавируса

Пандемията от ковид е лишила милиони години живот от човечеството, настояват учени от университета Помпей Фабра в Испания. Те са създали съответни калкулации на база данните за броя на смъртните случаи от COVID-19 в 81 страни и са анализирали разликата сред възрастта, на която са умряли тези хора и междинната дълготрайност на живота във всяка страна, а резултатите от проучването са оповестени в списание
Учените са употребявали способ, прочут като Years of Life Lost (YLL), който разрешава да  се пресметна междинния брой години, които човек би могъл да живее, в случай че не почине прибързано.

„ Като цяло, в изследваните 81 страни поради COVID-19 са изгубени 20 507 518 години живот или приблизително по 16 години при всеки смъртен случай “, споделя един от участниците в проучването, доктор Хектор Аролас.

При това, екипът не е взел поради броя на изгубените години при смъртни случаи, свързани индиректно с COVID-19. Специалистите обаче означават, че умрелите от сърдечно-съдови и други хронични болести са изгубили повече години от живота си поради пандемията като евентуално имат поради утежняването на медицинските грижи в условия на претоварване на здравните системи и лечебни заведения при пиковете на болестта, както и продължителните карантинни ограничения, които ограничиха доста опцията за постоянни прегледи и проследявания на такива заболели.

Според The ​​Daily Mail, най-засегнатата страна (при преизчисляване на броя на изгубените години заради COVID-19 на смъртен случай) е Непал - нейните поданици са изгубили приблизително към 26 години за всеки умрял. В челната петица влизат още Тайван, Боливия, Салвадор и Доминиканската република.
В страни като Белгия, Дания, Люксембург, Словения, Швеция и Швейцария междинната загуба е 10 години живот за всеки смъртен случай от COVID-19
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР