Пандемията от коронавирус продължава да надвисва върху икономическото възстановяване на

...
Пандемията от коронавирус продължава да надвисва върху икономическото възстановяване на
Коментари Харесай

ЕЦБ: Печалбите на банките остават слаби

Пандемията от ковид продължава да надвисва върху икономическото възобновяване на еврозоната, а облагите на банките към този момент ще останат слаби, съобщи Европейската централна банка в своя "Преглед на финансова непоклатимост " за ноември, оповестен в сряда, съобщи БНР.

"Въпреки нарасналата резистентност на банките от еврозоната след международната финансова рецесия преди десетилетие, слабите вероятности за доходност не престават да тежат върху оценките на банките ", сподели ЕЦБ, като добави, че актуалните упования за вероятно връщане през 2022 година към равнищата на облага от преди пандемията също могат да бъдат преразгледани в низходяща посока заради "скорошното възобновление на коронавирусните инфекции и новите ограничения за ограничение на болестта ".

С оглед на това ЕЦБ означи, че банките от еврозоната евентуално ще би трябвало да заделят повече средства, с цел да поемат загубите, когато държавната пандемична поддръжка завърши и стопанската система стартира да се бори със доста повишен дълг.

Заделените хранителни запаси за покриване на загуби по заемите за фирмите са по-ниски от предходните рецесии и по-ниски от тези, следени в Съединени американски щати, съобщи ЕЦБ в своя "Преглед на финансовата непоклатимост ". Това е частично тъй като ограниченията на европейските държавни управления и на централната банка понижават рисковете от необслужвани заеми и частично заради слабата доходност на банките.

Притеснението е обаче, че откакто бъде изтеглена актуалната незабавна финансова помощ, някои компании няма да могат да покрият отговорностите си, поставяйки по този метод заемодателите под нов стрес.

"Банковите хранителни запаси са се повишили, само че наподобяват оптимистични в някои случаи “, съобщи вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос. "Гаранциите и мораториумите може да са удължили времето, належащо на слабите стопански резултати да се трансфорат в загуби по отпуснатите заеми ".

ЕЦБ предизвестява за рисковете, в случай че бъдат спрени прекомерно рано бюджетните помощи в еврозоната, защото това може да забави икономическото възобновяване и да тласне към несъстоятелност фирмите, наранени от ограничаващите ограничения поради пандемията от ковид.

След незабавно отпуснатите от държавните управления милиарди евро в поддръжка на стопанската система, едно ненадейно преустановяване може да докара до по-тежко стесняване на стопанската система, в сравнение с през първата вълна от пандемията, показва ЕЦБ в шестмесечния си отчет за финансовата непоклатимост.

Ако помощите спрат ненадейно, най-засегнатите от рестриктивните мерки компании, като ресторантьорството, могат да се изправят пред тежки проблеми с платежността или по-трайни несъответствия на икономическия си модел, до момента в който останалата част от стопанската система ще се усъвършенства, добавя финансовата институция на еврозоната.

Тази заплаха от верижни банкрути се изостря допърлнително, защото доста компании, семейства, само че също и страни се оказват мощно задлъжнели вследствие на първата вълна от пандемията, акцентират централните банкери.

ЕЦБ също по този начин акцентира надценените оценки при някои цени на активите, което усилва риска от неочакван спад, който да удари финансовата система. Това повтаря предизвестията на Федералния запас и на Международния валутен фонд от по-рано този месец за риска за финансовите пазарите, в случай че отрицателното икономическо влияние на ковид се утежни.

Държавно-гарантираните заеми, "ваканциите " за погашение на дълга и отлагането на данъчните заплащания са основни за превъзмогването на най-голямата криза в спокойно време от съвсем век, позволявайки на фирмите да продължат да заплащат заплати и да поддържат паричните потоци по време на въвежданите насилствени локдауни.

ЕЦБ даде опция за сходна фискална помощ, като поддържа рекордно ниски лихвени проценти с изключителни парични тласъци и възнамерява да ускори дейностите си още веднъж през декември. Тя също по този начин даде на банките регулаторни облекчения, в подмяна на което изиска от тях да спрат изплащането на дивиденти най-малко до края на тази година.

Що се отнася до растежа на икономическата интензивност в еврозоната, ЕЦБ означи, че не се чака до 2023 година тя да надвиши равнищата преди пандемията. Ако обаче имунизацията против Covid-19 се появи в близко бъдеще, растежът на Брутният вътрешен продукт може да се форсира по-рано от плануваното все още, добави централната банка на еврозоната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР