Пандемията от COVID-19 повлия на цветарския бизнес у нас и

...
Пандемията от COVID-19 повлия на цветарския бизнес у нас и
Коментари Харесай

И тази стока с по-висока цена

Пандемията от COVID-19 повлия на цветарския бизнес у нас и по света. За идните празници - Св. Валентин и 8 март, евентуално ни чака покачване на цените на цветята.

„ Роял Флора Холандия “ в град Аллсмеер е най-голямата борса за цветя в света. Годишно от там се продават 12 милиарда цветя и растения – от които 3 милиарда рози, 2 млр. лалета и 1, 5 милиарда хризантеми. От пандемията насам и този бизнес изпитва компликации.

„ През март 2020 година се наложи да унищожим милиони цветя. Получихме несъмнено помощ от държавното управление. Започна незабавно финансиране, с цел да могат производителите да продължат работата си и с помощта на това те нямаха доста огромни загуби “, изяснява представителят на компанията Мишел Ван Си.

Според последния отчет за международното цветарство, пандемията е провокирала големи разстройства в интернационалните товарни транспорти. Това е и една от аргументите, довела до нови, по-високи цени на цветята.

Цените тази година са 20% високи от миналата, показва Мишел Ван Си.

„ Лилиумът постоянно сме го продавали на 8 лв., сега цената е 10 от два месеца насам “, отбелязва и флористът Даниел Тенджерков.

„ Всички оранжерии се отопляват на газ. Те се транспортират с камиони от Холандия до България и това незабавно се отразява на цената на цветята “, прибавя той.

Флористът Даниел Тенджерков от Велико Търново натрупа опит в бизнеса освен у нас, само че и в чужбина. От 15 години е притежател на верига цветарски магазини.

„ Намаля търсенето на цветя, които просто да потопи във вазата у дома или просто да усмихнеш деня на индивида до нас “, споделя той.

Заради по-малкото търсене, на търговците като Даниел се постанова да подържат цените по джоба на българина, само че е невероятно да ги оставят непроменени.

„ Розата ще е най-малко на 6 лв.. За жал 6 лв. ще бъде най-ниската цена тази година. Очакваме хризантемата също да се качи, от 3,50 сега да скочи на цена най-малко към 4 лв.. За жал тази цена 3,50 е извънредно занижена от наша страна, просто с цел да можем да предоставим някакъв различен вид на клиентите за цветя “, изяснява Даниел Тенджерков.

За идните празници, розата остава най-търсеното цвете освен в България, само че и в целия свят.

Фирмата на Магадлина Здравчева създава към половин милион цветя годишно. Специализирана е в развъждането на растения в саксии в оранжерии.

„ Най-голямото търсене е на цикламата. Защото тя е охолно растение, едро – хваща окото. Цикламата на 14-ти февруари, приказвам за качествена циклама, добре изглеждаща, ще доближи до сътрудниците по магазините на 10 лв. “, счита производителят на цвета.

Магдалина споделя, че цветята при родните производители нарастват, тъй като нараства всичко обвързвано с производството им.

Не единствено в България, интернет продажбите на цветя са международна наклонност, а водач в онлайн пазара все още е Англия. А в Нидерландия от през днешния ден цветарските магазини са отворени още веднъж, след съвсем месец локдаун.

„ Трудностите сега са свързани с повишението на цените на главните консумативи, с които работим – това са ток, транспортни услуги. Налагането на зелените документи също оказва въздействие както на нас, по този начин и на всички огромни обекти. Доста се усеща спадът на продажбите към краен клиент. Онлайн продажбите имат растеж, само че не могат да заменят другите продажби на място “, изяснява Татяна Савова – управител продажби на пъстър пазар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР