Пандемията КОВИД-19 бързо се оттегли от колективната ни памет, но

...
Пандемията КОВИД-19 бързо се оттегли от колективната ни памет, но
Коментари Харесай

Пандемия Ковид 2.0 дебне в животни, готви се за атака

Пандемията КОВИД-19 бързо се отдръпна от груповата ни памет, само че вирусът, който я провокира, продължава да дебне в канализацията, в задните дворове, а може би даже и в нашия хол, оповестява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Коронавирусът, който провокира повече от 750 милиона инфекции измежду хората и близо 7 милиона смъртни случая по света, се популяризира и измежду животните. Лъвовете и тигрите го прихващат. Заразяват се домашните кучета и котки. Учените даже са разкрили SARS-CoV-2 в броненосци, мравояди, видри, ламантини и други

Най-малко 32 скотски типа в 39 страни са с доказани инфекции с ковид. В по-голямата си част животните не се разболяват тежко. Въпреки това някои от тях са способни да предадат вируса на други представители на своя тип, тъкмо както безсимптомните хора, които стават „ пасивни разпространители “.

Способността на ковид да заразява толкоз доста разнообразни животни и да се популяризира в границите на някои от тези популации е тревожна вест: това значи, че на процедура няма късмет светът в миналото да се отърве от този изключително унищожителен ковид, считат учените.

И това даже не е най-лошото: Докато SARS-CoV-2 се популяризира измежду животните, вирусът има опция да придобие нови разновидности, които могат да го създадат по-опасен за хората. Ако събитията се подредят по неприятен сюжет, резултатът ще бъде Пандемия 2.0. Учените не настояват, че този сюжет е евентуален. Но той не е изключен.

Когато даден вирус, който е разболял хората, отмине, само че продължи да циркулира в популация от животни, тези същества се трансформират в това, което учените назовават „ контейнер “.

Вирусолози, имунолози и учени, занимаващи се с дивата природа, са потвърдили, че няколко скотски типа имат някои от нужните качества, с цел да се трансфорат в контейнер.

Една животинска популация - белоопашатият елен - продължава да предава SARS-CoV-2 между тях. Друга - американската норка - може освен да се болести, само че и да се болести наново с пандемичния вирус, което поражда вероятността той да продължи да живее безпределно дълго. И в двата случая изследванията демонстрират, че коронавирусът интензивно мутира, с цел да се приспособява към новия тип гостоприемник.

Съществува и документираният феномен на отглеждани от хората норки - във ферми в Дания и като домашни любимци в Хонконг, които предават вируса назад на хората.

Броят на типовете диви животни, които могат да са носители на вируса, е забележителен. Група, ръководена от генетици от Калифорнийския университет, откри, че с изключение на хората, 46 типа бозайници имат рецептори в клетките си, които допускат, че са уязвими към зараза със SARS-CoV-2.

Световната здравна организация е толкоз загрижена, че животните ще се трансфорат в леговище на пандемичния вирус, че прикани всички страни членки да организират интензивно наблюдаване на дивите си животни.

За благополучие, откривателите са изключили опцията прасетата, говедата, овцете, козите, ламите, зайците и конете да се заразяват с SARS-CoV-2 - облекчение, като се има поради, че тези животни са в непрекъснат контакт с хора, които се грижат за тях.

Според учените животните, които живеят най-близо до хората - кучетата и котките - могат да се заразят, само че е малко евентуално да служат като ефикасни резервоари за вируса. Кучетата могат да оближат лицата ни, а котките на драго сърце да кихнат в тях. Но нито един от тези домашни любимци не е посочил, че е кадърен дейно да предава вируса - нито на своите стопани, нито на други представители на своя тип.

Изследователите към момента не са разкрили тип, който, когато е инфектиран, да отделя огромни количества жив вирус в изпражненията си. Много се приказва за откриването на инфектирани плъхове, живеещи в канализацията на Ню Йорк. Но в случай че те не могат да предават патогена посредством изпражненията си, плъховете и другите диви животни евентуално няма да са способни да заразяват хората доста дейно.

Има обаче един тип, който продължава да провокира безпокойствие измежду учените: Хомо сапиенс. КОВИД-19 към момента циркулира в човешката популация и хората се заразяват и реинфектират неведнъж, споделя Грем Белшъм, вирусолог от Копенхагенския университет, който изследва разпространяването на пандемичния вирус измежду отглежданите в Дания норки. „ Вирусът не е липсващ, тъй че хората евентуално ще бъдат най-голямата опасност за други хора за години напред “, изясни ученият.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР