Пандемията извади на показ голяма част от проблемите на родното

...
Пандемията извади на показ голяма част от проблемите на родното
Коментари Харесай

До 10 години медицинските сестри може да изчезнат

Пандемията извади на показ огромна част от проблемите на родното опазване на здравето. Един от главните е дефицитът на медицински експерти и по-конкретно на медицински сестри. Във Варна те са много под броя, отговарящ на стандартите. Остава висок и процентът на медицинските експерти, които са в пенсионна възраст.

Според ръководителя на Регионалната гилдия на Българската асоциация на експертите по здравни грижи във Варна Райна Бояджиева, в случай че тези трендове продължат и страната не се заема съществено с решаването на проблемите на съсловието, е допустимо до 10 години медицинските сестри в България да изчезнат и да останат единствено лекари и немедицински личен състав в лечебните заведения.

" Във Варна сега работят 1356 медицински сестри. Средният брой на медицинските сестри по европейските стандарти е 2800. Освен медицинските сестри, липсват и акушерките , както в болничната, по този начин и в извънболничната помощ. Има дефицит и на фелдшери , които са съвсем на изгубване. Решаването на казуса с дефицита на медицински експерти би трябвало да стои като приоритет номер едно за ръководещите ", разяснява Райна Бояджиева.

В края на януари от Българската асоциация на експертите по здравни грижи са внесли и Проект за медицински стандарт и здравни грижи. Предстои неговото разглеждане.

Според Райна Бояджиева, една от главните аргументи за отлива на медицински сестри и експерти по здравни грижи остава ниското възнаграждение.

" Колегите в лечебните заведения получават спомагателни финансови тласъци към заплатите, поради това че работят в изискванията на пандемия. И тук идва въпросът - какво ще стане откакто пандемията отмине и спрат спомагателните хонорари? Колегите от извънболничната помощ, включително експертите в ДКЦ-та, се усеща дискриминирани, защото те не получават никакви финансови тласъци поради работата си в пандемична конюнктура ", сподели още Райна Бояджиева. Тя добави, че доста от медицинските сестри и медицински експерти работят на най-малко две места. Това води и до прекалено физическо и психическо натоварване.

От асоциацията от дълго време упорстват за нарастване на главната заплата на медицинските сестри и експертите по здравни грижи.

" Мисля че е значимо хората, от които зависи националната здравна сигурност, да се подсигурят финансово ", разяснява Бояджиева.

От началото на пандемията се следи наклонност новозавършилите фрагменти да избират да останат да работят в България , разясни още Райна Бояджиева.

С упоритост да се развива в своята татковина е и 19-годишната студентка Рая Димитрова, която учи за здравна сестра в Медицинския университет във Варна. Въпреки че е още в 1 курс, Рая към този момент е усетила от възприятието да помагаш на пациентите по време на своята студентска процедура в УМБАЛ " Света Марина ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР