Паметник на Христофор Колумб в Ричмънд, в американския щат Вирджиния,

...
Паметник на Христофор Колумб в Ричмънд, в американския щат Вирджиния,
Коментари Харесай

Вандалски прояви в САЩ срещу три статуи на Христофор Колумб

Паметник на Христофор Колумб в Ричмънд, в американския щат Вирджиния, беше съборен от протестиращи, разпален и най-после хвърлен в езеро, съобщи Асошиейтед прес.

Това се случи по-малко от два часа, откакто стачкуващите се събраха в градски парк и скандираха за събаряне на монумента.

След събарянето на паметника на негово място беше сложена табела с надпис "Колумб съставлява геноцид ". Самият паметник беше разпален и изтъркалян в езеро в парка.

Вандалска демонстрация имаше и против скулптура на Христофор Колумб в Бостън, която беше "обезглавена ", съобщи Франс прес.

По случая е почнало следствие, само че никой не е задържан на този стадий, разяснява полицията. Властите на града оповестиха, че ще демонтират скулптурата, останала без глава.

Събориха монумент на Христофор Колумб в Съединени американски щати

Статуята се е намирала в парка, носещ името на мореплавателя и в предишното на няколко пъти е била обект на вандалски прояви поради полемиката в последните години в Съединени американски щати по отношение на ролята на Колумб.

В Маями скулптура на мореплавателя, намираща се в парк, беше намазана с алена багра и върху нея бяха изписани: Животът на чернокожите е от предсказание и "Джордж Флойд ".

Мореплавателят от Генуа дълго време беше представян като изобретател на Америка, само че в този момент неведнъж е считан за една от фигурите на геноцида против индианците и коренното население като цяло. Десетки градове замениха честването през октомври на Деня на Колумб, който от 1937 година беше федерален празник, с ден в памет на локалните нации. Но нито Бостън, нито Ню Йорк, където има огромни общности от италиански генезис, не се отхвърлиха от честването на Деня на Христофор Колумб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР