Паметник на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, загинали

...
Паметник на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, загинали
Коментари Харесай

Лом получи паметник на загинали във войни кавалеристи

Паметник на 67 кавалеристи от Втори ломски конен полк, починали за България при започване на предишния век, да бъде предаден на община Лом, реши Министерският съвет. Монументът е повдигнат през 1931 година от другарите на бойците и офицерите, положили костите си в три войни за обединяването и отбраната на Отечеството.
По времето на комунизма обелискът на кавалеристите бе затрупан със давност, а в последните десетилетия потъна в треви и шубраци, завладяли някогашната казарма. Инициативата за изваждането на монумента в градското пространство потегли от локални поданици, които образуваха предприемчив комитет и бяха подкрепени от общинската администрация.
„ Паметникът е реверанс пред жертвата на прадедите ни, дали живота си за родината, и би трябвало да бъде обграден с цветя и респект. Така и младите генерации ще се възпитават в дух на национализъм и отговорност!”, обявиха жителите.
На последното си съвещание държавното управление реши имот от 2338 кв. м. от бившето армейско отделение да бъде трансфериран на община Лом, с цел да имат достъп жителите до военния монумент.
„ Благодарни сме за решението и ще стартираме работа по превръщането на региона на паметника в дребен парк, където ще може хората да се разхождат, да отдъхват и да отдават респект на героите. Средства за реконструкцията ще заложим в новия бюджет!”, сподели зам.-кметът на Лом Гинка Иванова. 4Втори ломски конен полк е правоприемник на първите опълченски кавалерийски елементи, а през 1885 година отпред с княз Александър Батенберг полкът минава и заличава границата сред Княжество България и Източна Румелия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР