Пълна ревизия на дейността на тол системата от създаването ѝ

...
Пълна ревизия на дейността на тол системата от създаването ѝ
Коментари Харесай

Правят пълна ревизия на тол системата

Пълна проверка на активността на тол системата от основаването ѝ до 31 декември 2021 година разпореди вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

За одита той заяви на среща с българските превозвачи, която сложи началото на полемиката с всички заинтригувани страни, преди да се вършат каквито и да е стъпки за смяна в обсега и цените на тол системата.

На срещата браншовите организации в продължение на два часа споделиха проблемите и пороците на тол системата.

„ Ще назначим детайлна проверка. Има доста проблеми – метода на работа с вас, договорите с външните реализатори, медиаторите, обезщетителните такси “, разяснява министърът.

Вицепремиерът акцентира, че на днешната среща не предлага подготвени решения, тъй като първо желае да чуе мнението, проблемите и причините на сектора. „ Няма по-здравословно от това да знаем кой на каква позиция е кардинално, без числа и схеми”, уточни той.

Вицепремиерът показа разбор на финансовите резултати от съвсем двугодишното действие на тола. „ Днешният диалог е провокиран от мен с една съществена тематика и тя е за справедливостта. Справедливо е този, който употребява, да заплаща. Данните демонстрират, че у нас пътна инфраструктура се заплаща от жителите, само че не и от тежкотоварните транспорти “, сподели той.

От близо 2.5 милиарда лева, които ще се отделят за пътната инфраструктура тази година, предходната година са събрани едвам 450 млн. лева От тези 450 млн. лева 2/3 се заплащат през винетните стикери и едвам 1/3 от тежкотоварния трафик, демонстрират данните. „ Това не е заслужено “, безапелационен беше министърът.

През 2020 година са събрани 267 млн. лева от винетки и 111 млн. лева от тол такси. През 2021 година приходите от винетки са 271 млн. лева и 158 млн. лева от тол такси.

В допълнение Гроздан Караджов уточни, че размерът на тол таксите у нас е до 6 пъти по-нисък от този, който е в прилежащите на България страни. И даде образец с рейс категория Евро VI, който за прекосяване по маршрута от Видин до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ заплаща 4 лева толтакса. За трасето сред София и Бургас същият рейс заплаща 7 лева

В Сърбия, за 331 км от границата с България до Белград, същият рейс заплаща 65.5 лева, което е 9 пъти повече. За трасето с дължина 420 км от Ниш до Суботица таксата е 77 лева, което е 6 пъти повече. В Гърция, за 178 км от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ до Катерини се заплаща 34 лева, а таксата за прекосяване на трасето с дължина 480 км сред Солун и Атина е 153 лева, които на българска територия са 6 лева

Всички рейсове, минали през страната ни предходната година, са генерирали 1.6 млн. лева, регистрира вицепремиерът Караджов.

Текущата цена в България е 12 ст. на км или 3-4 пъти по-ниска от най-близките до нашите цени в Европа. В Германия е 39 ст./км или три пъти по-висока. В Полша е 58 ст./км, което е пет пъти по-високо. Таксите в Швейцария са 6 пъти по-високи, в Сърбия - 3.5 пъти по-високи, в Италия - пет пъти по-високи, във Франция - четири пъти по-високи, а в Австрия - 7 пъти по-високи.

„ През март 2020 година тол системата започва с съществена цел да носи забележителна част от разноските за поддържане и рехабилитация на пътната инфраструктура. Това не е реалност. Обратно е съотношението - 70 % заплащат леките коли и едвам 30% - тежкотоварния и директния трафик “, уточни вицепремиерът.

По думите му основни прави с натоварен тежък трафик остават отвън обсега на тола. Той даде образец, че от малко над 20 000 километра републиканска пътна мрежа такси се събират за 15% от тях.

Гроздан Караджов разяснява, че някои от данните за трафика у нас са смущаващи. Като образец уточни, че по второкласния път през Прохода на Републиката – Хаинбоаз дневно минават 52 рейса, от които 30 са задгранични, 1500 моторни транспортни средства (МПС) над 12 тона, от които 850 задгранични, 170 МПС сред 3,5 и 12 тона, от които 134 са български.

Маршрутът от Стара Загора до Пловдив през Карлово разрешава прекосяване за тежкотоварния трафик без да се заплати никаква такса. Дневната натовареност по него е 104 рейса, 611 МПС над 12 тона и 259 МПС с тегло сред 3,5 и 12 тона. По републиканския път сред Кюстендил и Самоков на ден минават 63 рейса, 393 МПС над 12 тона и 67 МПС с тегло сред 3.5 и 12 тона.

През него минава трафикът за да бъде избегнато таксуването през Автомагистрала „ Тракия “. Общо 240 км сред Русе и Варна се минават интензивно от тежкотоварни коли без да се заплати нито един лев. Друг подобен интензивно употребен път за заобикаляне на първокласната мрежа от тежкотоварния трафик е Враца – Оряхово. В област Добрич, да вземем за пример, от първи клас са единствено 80 км от републиканската пътна мрежа.

Има също и доста претрупани третокласни пътища, сподели още Гроздан Караджов. И уточни път III-108, по който на ден минават 49 рейса, 270 МПС над 12 тона и 67 МПС сред 3,5 и 12 тона.

Вицепремиерът Караджов се обърна с три въпроса към превозвачите. „ Справедливо ли е съгласно Вас българските жители да не престават да заплащат за втори и трети клас пътища, а превозвачите – не? Справедливо ли е съгласно Вас жителите с леките си коли да заплащат два пъти повече от превозвачите с тежкотоварните коли?

Справедливо ли е всички ние – и тези с леките, и тези с тежкотоварните коли, да плащаме 3 до 6 пъти по-ниски такси, в съпоставяне със прилежащите ни страни? “, попита ги Гроздан Караджов. Той акцентира, че за него е значимо по време на срещата да разбере мнението им по тези въпроси, както и всичко друго, което ги безпокои.

Участниците в срещата бяха единомислещи, че смяна е нужна. Представителите на сектора желаеха да бъде основана взаимна работна група, която да уточни всички проблеми, в т. ч. и взаимоотношенията сред засегнатите от казуса страни.

„ Не желаеме да подвигаме цените, само че без повдигане няма по какъв начин да стане. Неизбежно е, само че да стане по нов метод – нова основа на взаимоотношенията ни “, заключи Петър Захариев, ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи.

Вицепремиерът изиска от превозвачите документално да показват своите оферти за възстановяване на работата на тол системата, които да бъдат разисквани на последваща среща. „ След три седмици ще се съберем още веднъж да продължим полемиката “, даде обещание той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР